lørdag den 27. april 2013

To fluer med et smæk


Når open source giver rigtig god mening...
De fleste læsere af nyhedsbrevet vil sikkert give mig ret i, at open source giver rigtig god mening. Ideen med at dele kode uforbeholdent er i mange sammen­hænge nærmest blevet normen. Årsagen skal findes i de rigtig mange eksempler der efterhånden er på, at closed source ideen i sidste ende er uhensigtsmæssig for brugerne.
Et rigtig godt eksempel på deling af software er LibreOffice's mulighed for at importere MS Publisher- og Visio filer. Det projekt blev startet for et par år siden som et Google Summer of Code projekt, og er nu implementeret i LibreOffice 4.0. Projektet er egentligt et særskilt projekt, som ikke er en integreret del af LibreOffice koden. Det er et software bibliotek (libmspub), som LibreOffice benytter.
Det betyder at funktionen som sådan ikke er udviklet specifikt til LibreOffice, og derfor også kan bruges af andre projekter.

Scribus
Scribus er et open source DTP-program, og libmspub er nu ved at blive implementeret i Scribus. Den samme kode kommer altså til at gøre nytte i mere end et enkelt program. Faktisk har udviklerne af Scribus forbedret koden, hvilket de naturligvis har givet tilbage til projektet, således at forbedringerne også kommer til at gøre nytte i LibreOffice.
Blogpost om eksemplet (engelsk)
http://libregraphicsworld.org/blog/entry/scribus-gets-basic-support-for-microsoft-publisher-documents

Andre eksempler
De sproglige værktøjer i LibreOffice er også eksterne biblioteker. F.eks. er stavekontrollen hedder Hunspell, og udvikles også som et særskilt projekt.
Læs om Hunspell (engelsk): http://hunspell.sourceforge.net/

Det betyder blandt andet, at den danske ordbog du finder i LibreOffice også kan anvendes i andre programmer, f.eks. Thunderbird (E-mail) og Firefox.