lørdag den 27. april 2013

Google MapMaker vs. OpenStreetMap


OpenStreetMap har altid tilbudt brugerne, at de kan bidrage med detaljer til kortet. Det ligger som et grundlæggende princip bag OpenStreetMap. Det er en Wiki, hvor det er brugerne, der leverer indholdet. Uden frivillige bidragsydere, ville der ikke være noget kort.
Se f.eks. kort over byen West i Texas, hvor den store gødningsfabrik eksploderede
http://tools.geofabrik.de/mc/?mt0=mapnik&mt1=googlemap&lat=31.81419&lon=-97.08529&zoom=16

Lokale bidragsydere er vigtige for både OpenStreetMap og Google Maps. Værdien ligger i detaljern, og detaljerne om lokale forhold er hos de mennesker, som færdes i nærområdet. Gaden, hvor din skole ligger har fået hastighedsdæmpning, adgang til parken er blevet spærret af o.s.v. Det ved du, fordi du bor der. Derfor er det også DIG, der bedst kan vedligeholde kortet.
De fleste almindelige mennesker er sikkert mere fortrolige med Google Maps, og det er nu også blevet muligt at bidrage med detaljer til Google Maps. Det hedder Google Map Maker.

Hvad er forskellene mellem Google Maps og OpenStreetMap?

Tja det er faktisk vanskeligt at finde ud af, for vilkårene for Google Map Maker er ikke sådan lige at finde frem til. Selv en søgning på Google giver ikke et entydigt svar. Men min egen konklusion er, at når du retter i Google Maps, så overdrager du alle rettigheder til Google. Du arbejder faktisk gratis for dem. "Nå ja," tænker du. "Men jeg kan jo også selv bruge oplysningerne." Der tager du så til gengæld fejl. Google har ikke lovet dig fri og gratis adgang til det kort du selv har bidraget til.
For det første har du kun adgang til selv kortet - ikke til de data der ligger bag ved. Desuden er du ikke sikker på, at Google ikke fremover vil tage sig betalt for at du bruger kortet. Og så er spørgsmålet også om der faktisk er "fri" adgang til kortet. Kan du undgå at Google serverer reklamer i Google Maps fremover?
Data i OpenStreetMap er derimod licenseret meget åbent: Du kan frit kopiere, distribuere, overføre og tilpasse vores data, så længe du angiver OpenStreetMap og dets bidragydere som kilde. Hvis du ændrer eller bygger på vores data, må du kun distribuere resultatet under den samme licens. Den fulde juridiske tekst forklarer dine rettigheder og pligter. Kartografi i vores kort, og vores dokumentation er licenseret under Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0-licensen (CC-BY-SA).
Når du bidrager til OpenStreetMap har du altså garanti for, at data tilhører fællesskabet, altså også DIG!
Det betyder BLANDT ANDET, at du kan downloade opdateringer til din Garmin navigator med OpenStreetMap kort. Altså med de detaljer, som du selv har tilrettet: http://www.navmaps.eu/