onsdag den 17. december 2014

Google understøtter nu odf-formatet


Siden Google annoncerede at de vil understøtte odf-filformatet har der været meget begejstring. Og efter implementeringen har der været endnu mere begejstring.

Jeg er rigtig glad for at Google langt om længe implementerer understøttelse for odf, men jeg er noget skuffet.

For det første er jeg skuffet over at det først sker nu, og for det andet fordi implementeringen er elendig.

For adskillige år siden støttede Google arbejdet med at få odf godkendt som en åben standard, men efterfølgende var Google ligeglad. Deres forretning var simpelthen at holde både odf og ooxml/docx ude af Google Docs og beholde deres eget lukkede dokumentformat.

Implementering af god interoperabilitet er som sådan ikke svært, det tager bare hulens lang tid. Google kunne, hvis de ville, have implementeret odf for tre eller fire år siden. Men det ville Google ikke. Begge udbydere af proprietær software (Google og Microsoft) har gjort sig umage for at gøre interoperabilitet og samarbejde så besværligt som muligt, mens den eneste udbyder af åbne standarder (LibreOffice) forbedrer samarbejdsmulighederne måned for måned.

Hvad med implementeringen?
Jeg er personligt ikke imponeret. For det første fordi funktionaliteten er forskellig i forskellige browsere. Det bedste resultat opnår du, hvis browseren tilfældigvis hedder Chrome eller Chromium. Bortset fra udeblivelsen af sammarbejdsfunktioner som kommentarer og ændringsstyring, så fungerer det okay. Men egentlig kunne vi forvente at Google ville implementere samarbejdsværktøjerne som det første, for samarbejde er jo netop det der er Googles styrke i forhold til lokalt installeret software.

Hvis du bruger en anden browser, f.eks. Firefox, så fungerer håndteringen af odf helt anderledes. Hvis du har odf-dokumenter i Google Drive og vælger at redigere med Google Docs, så redigerer du ikke det oprindelige dokument, men opretter et nyt Google Docs dokument, som til gengæld påstår at det er et odf-dokument (filendelsen er odt, selvom det er et Google Docs dokument). Som konsekvens vil standard download formatet være ... docx, hvilket virker helt hen i vejret.

Google, prøv lige igen. Og denne gang skal I understøtte odf i stedet for at stjæle dokumenter fra odf. Og lad være med at tvinge brugerne til at benytte en bestemt browser. Det minder om browserkrigen mellem Netscape og Internet Explorer, hvor hjemmesider var "Optimere til [Indsæt browserens navn her]".