torsdag den 17. juli 2014

LibreOffice til Android

Nu ser det endelig ud til, at der kommer en Android-version af LibreOffice. Det skriver Tomaž Vajngerl på sin blog.

I første omgang er det meningen at udvikle en dokumentfremviser, altså en app, som kan vise tekstdokumenter, regneark og præsentationer på en Android-dims. Det vil f.eks. betyde, at når du modtager en mail med en vedhæftet fil, så kan du åbne den direkte på din telefon eller tablet, uden først at skulle konvertere den til PDF eller lignende.

Løsningen bygger på et Google Summer of Code projekt, som endnu ikke er afsluttet, nemlig LibreOfficeKit, som Andrzej Hunt står for. Dette projekt har til formål at udvikle en generisk og platformsuafhængig 'motor', som kan fremvise LibreOffice-dokumenter som 'fliser'. På den måde vil det være muligt at indbygge en view'er eller dokumentfremviser i enhver applikation på enhver platform.

Implementeringen på Android sker med Fennec (Firefox for Android) kildekoden, som bruges til at binde LibreOfficeKit sammen med app'en.

På nuværende tidspunkt er det muligt at fremvise både tekstdokumenter, regneark og præsentationer, men der mangler fortsat en del finpudsning, samt al den funktionalitet som vi som brugere forventer af sådan en app. Vi skal kunne rulle op og ned, zoome ud og ind, og vi vil også gerne kunne markere tekst og kopiere teksten. Mange af disse funktioner bliver håndplukket fra et andet GSoC-projekt, nemlig 'LibreOffice on Android' fra 2013, som Iain Billet stod for.

Udviklerne forventer at der vil være en dokumentfremviser klar til Android omkring samme tidspunkt som LibreOffice 4.4 frigives, hvilket er omkring første februar 2015.

Projektet finansieres af det hollandske IT-firma Smoose.

Tomaž Vajngerls blog: http://tomazvajngerl.blogspot.cz/2014/07/libreoffice-on-android.html
Andrzej Hunts  blog: http://www.ahunt.org/2014/05/tiled-rendering-with-libreofficekit/
Om LibreOffice on Android: https://wiki.documentfoundation.org/Development/LibreOffice_on_Android
Smoose: http://www.smoose.nl/