onsdag den 30. juli 2014

LibreOffice 4.3 er frigivet med mange nye funktioner

Fra i dag kan du få en endnu bedre kontorpakke!
  • Bedre samarbejde med Microsoft OOXML, og understøttelse for ældre Mac filformater
  • Bedre håndtering af kommentarer, og mere intuitiv håndtering af regneark
  • 3D modeller i Impress, og bedre understøttelse af brugergrænsefladen på MacOS X
Berlin, 30. juli 2014 - The Document Foundation annoncerer LibreOffice 4.3, hvilket er den 8. version af den frie kontorpakke siden starten i September 2010. Programmet er resultatet af den samlede indsats fra tusindvis af frivillige og hundredvis af udviklere, og har nu nået et højt niveau af modenhed. LibreOffice er med andre ord egnet til brug i enhver situation, hvis programmet bakkes op af tillægsydelser fra det voksende økosystem af serviceleverandører.

LibreOffice 4.3 tilbyder et stort antal forbedringer og nye funktioner, heriblandt:
  • Dokumentsamarbejde: understøttelse af OOXML Strict, OOXML grafiske forbedringer (DrawingML, temaskrifttyper, mere præcis opretholdelse af typografier og egenskaber for tegneobjekter), indlejrede OOXML-filer i andre OOXML-filer, understøttelse af 30 nye Excel regnearksfunktioner, understøttelse for MS Works regneark og databaser, og ikke mindst en række ældre Mac fileformaters så som ClarisWorks, ClarisResolve, MacWorks, SuperPaint, og mange flere.
  • Håndtering af kommentarer: Kommentarer kan nu udskrives i dokumentets margin, formateres bedre, samt importeres og eksporteres, hvilket også gælder kommentarer til kommentarer, i ODF, DOC, OOXML og RTF-dokumenter, for bedre kvalitet ved samarbejdet.
  • Intuitiv håndtering af regneark: Calc tillader nu at udføre adskillige opgaver på en mere intuitiv måde, takket være smartere fremhævning af formler i celler, visning af antal valgte rækker og kolonner i statuslinjen, muligheden for at starte redigering af celler med indholdet af cellen ovenover, og ved at gøre det muligt for brugeren selv at vælge tekstkonverterings-model.
  • 3D-modeller i Impress: Understøttelse af animerede 3D-modeller i det nye og åbne glTF-format, samt eksperimentel understøttelse af Collada og kmz-filer som er skabt i Google Warehouse/SketchUp, hvilket tilføjer et nyt og mere frisk udtryk af animationer til præsentationer (understøttelsen er på nuværende tidspunkt ikke tilgængelig for Mac-versionen).
  • LibreOffice 4.3 understøtter nu også meget store afsnit, som overstiger 65,000 tegn, hvilket er et af mange eksempler på en 11 år gammel fejl, som er løst takket være LibreOffice-fællesskabets store indsats med modernisering af kildekoden, som vi arvede fra OpenOffice.org. I tillæg hertil er bedre tilgængelighed på Windows blevet en standardfunktion, takket være forbedringerne baseret på IBMs rammesystem IAccessible2.
Den samlede liste med nyheder og forbedringer i LibreOffice 4.3 findes her: http://da.libreoffice.org/om-libreoffice/features/ .
“LibreOffice-projektet viser at et stort fri-software fællesskab kan leve og trives uden indblanding fra en enkelt kommerciel leverandør, og således frigøre pc-arbejdspladsen”,
udtaler Thorsten Behrens, bestyrelsesformand i The Document Foundation, og han fortsætter:
“Fra i dag kan vi ikke få os en bedre kontorpakke end LibreOffice, med hensyn til funktioner, samarbejde med andre formater og understøttelse for fremmede filformater og fuldstændig uafhængighed. Efter mange år bringer LibreOffice kontrollen over computeren tilbage i hænderne på brugerne”.
I følge Coverity Scan servicen, som LibreOffice sluttede sig til i oktober 2012, er kvaliteten i LibreOffice kildekoden forbedret dramatisk i løbet af de seneste to år, med en reduktion i fejltætheden per 1.000 linjer fra over gennemsnittet på 1.11 til et hidtil uset niveau på 0.13 (for mere information: http://softwareintegrity.coverity.com/register-for-libreoffice-scan-report.html).
For de tekniske interesserede, kan ændringslogs findes her: https://wiki.documentfoundation.org/Releases/4.3.0/RC1 (rettet i RC1),
her: https://wiki.documentfoundation.org/Releases/4.3.0/RC2 (rettet iRC2)
og her: https://wiki.documentfoundation.org/Releases/4.3.0/RC3 (rettet i RC3).

Hent LibreOffice
LibreOffice 4.3.0 og LibreOffice 4.2.5 er tilgængelige for download fra følgende link: http://da.libreoffice.org/hent-libreoffice/. Udvidelser og skabeloner til at supplere installationen kan hentes her: http://extensions.libreoffice.org/.
Brugere af LibreOffice, fri-software entusiaster, medlemmer af fællesskabet og alle andre, kan støtte The Document Foundation med en donation på http://donate.libreoffice.org. Pengeindsamlingen vil vi bruge til at udvidde projektet globalt såvel som lokalt.

Om The Document Foundation (TDF)
The Document Foundation er en uafhængig, selvstyrende og meritokratisk forening, baseret på filosofien om fri software, og med base i Tyskland, hvor organisationen er registreret som en almennyttig forening. TDF er fokuseret på udvikling af LibreOffice – den bedste kontorpakke nogensinde – valgt af fællesskabet som den rette arving efter OpenOffice.org, og derfor taget i brug af et voksende antal offentlige myndigheder, organisationer og virksomheder verden over, til det daglige kontorarbejde.

TDF byder enkeltpersoner, virksomheder, myndigheder og organisationer velkommen til at deltage i aktiviteterne, og dele vores kerneværdier. Ved udgangen af januar 2014 havde TDF mere end 190 individuelle medlemmer, og mere end 3.000 enkeltpersoner har på verdensplan bidraget frivilligt.
International mediekontakt: https://www.documentfoundation.org/contact/.
Mediekontakt på dansk: http://da.libreoffice.org/kontakt-os/mediekontakt/.