søndag den 29. april 2018

Stavekontrolden 2.4 er frigivet

af Esben Aaberg

Den 15. april 2018 frigav vi Stavekontrolden 2.4.
Denne version føles som drægtig elefant, fordi projektet pludselig blev meget større end først planlagt. 2½ år er der gået, hvilket er for lang tid og det er bestemt noget vi vil prøve at undgå i fremtiden. 

En større rettelse i byggescriptet medførte at skeletterne begyndte at rasle ud af skabet. Mange gamle småfejl, fra den oprindelige ordhøst, blev til store synlige nye fejl. Da vi helst ikke udgiver med nye kendte fejl, betød det at andre stabile rettelser heller ikke kunne frigives, mens der blev luset ud i de gamle småfejl.

Over 8500 ord er enten blevet lagt ind eller ændret i forhold til version 2.3 af Stavekontrolden, hvilket svarer til ca. 8% af alle ord der er i ordbogen.

Yderligere forbedringer i denne version, er en del tilføjelser vedr. ordsammensætning. Bl.a. har 1200 flere ord fået opmærkningen, at de kan være første led i et sammensat ord. Der er rettet en fejl på ca. 3500 ord, typisk en flertalsform i genitiv, at disse ord også kan være sidste led i en ordsammensætning. 

Der er kommet understøttelse for ordsammensætning, hvor det er både-og, f.eks. svinekød, i sammensætning svinekød- el. svinekøds- og valnød, i sammensætning valnød- el. valnødde-.

Alt i alt er kvaliteten forbedret, og der vil være færre falske positive, specielt sammensatte ord. 

I første omgang skal du selv følge linket herunder og downloade udvidelsen fra extensions.libreoffice.org og på et senere tidspunkt bliver denne version standard og præinstalleret i LibreOffice og Firefox.

Vi vurderer at der er ca. en halv million brugere i alt, og med sådan en brugerskare, kan det undre én at vores nationalsport ”fadøl”, i en årrække har været opmærket forkert uden at det er blevet opdaget. Hvis du finder fejl i ordbogen, enten i form af at en fejl ikke bliver identificeret, eller det omvendte, at et korrekt stavet bliver markeret som fejlagtig, vil vi meget gerne høre fra dig. Du kan melde det ind på http://forum.liboforum.dk/ eller ved at sende en mail til Esben Aaberg.

God fornøjelse med Stavekontrolden 2.4.

Link:
Udvidelsen til LibreOffice: https://extensions.libreoffice.org/extensions/stavekontrolden-danish-dictionary
Add-on til Firefox: https://addons.mozilla.org/da/firefox/addon/dansk-ordbog/
Hjemmesiden: http://www.stavekontrolden.dk
 
Stavekontrolden er en dansk ordbog til stavekontrol. Stavekontrolden udgives under tre forskellige populære open source-licenser, og kan distribueres frit med langt de fleste open source-programmer.

Stavekontrolden distribueres i dag med den danske udgaver af følgende open source-programmer: kontorpakkerne LibreOffice og OpenOffice.org, webbrowseren Firefox samt e-mail-programmet Thunderbird.

Grundstammen i Stavekontroldens ordliste er data, som venligt er stillet til rådighed for projektet af Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.