onsdag den 4. april 2018

LibreOffice med kommandolinje

LibreOffice kan startes med forskellige parametre i en kommandolinje, hvor du f.eks. kan starte programmet uden opstartsskærmbilede eller i minimeret tilstand. Lera Goncharuk har skrevet en artikel på engelsk, som forklarer mulighederne: https://dnimruoynepo.blogspot.dk/2016/12/command-line-arguments-in-libreoffice.html. Lera er en af de meget aktive brugere i Rusland.

Det artiklen desværre ikke omtaler er muligheden for at åbne et dokument og samtidig eksekvere en makro.

I eksemplet har jeg et almindeligt tekstdokument (Dansk.odt) og en makro installeret (Generate.LoremIpsum.Main). Makroen er fra en udvidelse, som findes her: https://extensions.libreoffice.org/extensions/magenta-lorem-ipsum-generator.

Hvad makroen gør er egentlig ikke vigtig i denne sammenhæng.

Fra en kommandolinje kan jeg skrive: soffice --nologo /home/leif/Dokumenter/LibreOffice/Dansk.odt macro:///Generate.LoremIpsum.Main og dokumentet åbnes, og en dialogboks fra makroen vises. (Vær opmærksom på at stierne i eksemplet er fra min Linux-maskine. På Windows skal du selv finde stierne.)

Forklaring:
  • soffice starter LibreOffice
  • --nologo betyder at vi ikke ønsker splash-skærmen
  • /home/leif/Dokumenter/LibreOffice/Dansk.odt er dokumentet
  • macro:///Generate.LoremIpsum.Main er makroen
 Resultatet:

For at starte en kommandolinje i Windows, skal du klikke på "Kør" og så skrive CMD [enter].

Du kan oprette en genvej på skrivebordet, hvor du tilføjer hele kommandolinjen, og genvejen vil altså fungere som en genvej direkte til at udføre makroen.

Perspektiver
I kombination med andre parametre som f.eks. "--invisible" kan du på denne måde behandle dokumenter maskinelt, uden at programmet LibreOffice viser sig på skærmen.