onsdag den 28. februar 2018

Når det regner på præsten...

Den udvikling der foregår i regi af LibreOffice er meget mere end LibreOffice. Projektet har et enormt omfang, og er afhængig af en række andre open source projekter.

Hunspell

Hunspell er den motor, som udfører stavekontrol og synonymordbogen i LibreOffice, men det er et eksternt projekt, som anvendes af mange andre open source programmer, blandt andet Open Office, KOffice og Firefox/Thunderbird.

Ud over løbende vedligeholdelse og fejlrettelser, er der senest tilføjet mulighed for at opmærke ord i den personlige ordbog med bøjningsregler (Grammatik af).

Document Liberation Project

Dette projekt er samlingen af import- og eksportfiltre fra LibreOffice, som er udskilt i et særskilt projekt, som andre projekter også har nytte af. De forbedringer der sker i import og eksportfiltrene, slår altså igennem i mange andre programmer også.

Andre mindre bidrag

  • Pootle er det værktøj vi bruger til at oversætte LibreOffice til dansk og mere end 100 andre sprog. LibreOffice har bidraget til udvikling og vedligeholdelse af Pootle igennem mange år.
  • Askbot er det internationale suppportforum (ask.libreoffice.org). Her har LibreOffice bidraget med en internationalisering, ikke bare af programmet, men også af indholdet.
  • Gerrit Code Review er et workflow-system som anvendes i sammenhæng med Git. LibreOffice har rettet en række fejl i programmet.
  • Det er blandt andet en udvikler fra LibreOffice som vedligeholder CppUnit, som er et program til at lave test af kode med C++.
  • PDFium er blevet beriget med en række offentlige API'er for at kunne teste PDF-eksporten i LibreOffice.
  • XMLSec har haft nytte af at vi i LibreOffice kan digitalt signere OOXML-filer.

Bidrag

Alle disse forbedringer er muligt, blandt andet på grund af de mange pengedonationer TDF modtager. Du kan give et bidrag her: www.libreoffice.org/donate/