mandag den 25. januar 2016

TIPS: Ugenumre

Meget dag-til-dag planlægning foregår med datoer, men de fleste af os har på et eller andet tidspunkt været ude for at skulle planlægge et eller andet, f.eks. ferie ud fra ugenumre. Specielt når du skal udveksle informationer, f.eks. bestille en rejse hos et rejsebureau, er det vigtigt at du og rejsebureauet er enige om, hvilket datoformat I benytter. I skal have et fælles sprog, en fælles standard.

Hvor datoerne er ret faste i den Gregorianske kalender[1], er der desværre ikke helt enighed om ugenumre [2].

Sådan meget overordnet set, er der tre systemer: Det europæiske, det amerikanske, og så er der Excel 2003. i Europa, herunder i Danmark, benytter vi normalt ISO-8601 standarden, som giver at det i dag (25/1 2016) er uge 4. Spørger du en amerikaner om ugenummeret, ja så vil han sandsynligvis svare uge 5. Det samme gør Excel 2003.

I et regneark skal du være meget opmærksom på problemstillingen, idet lokalitetsindstillingen desværre ikke tager højde for dette, på samme måde som tidszoner og datoformater.

Hvis du skriver =KALENDERUGE(25-01-2016) får du resultatet 5, hvilket er forkert. Skriver du derimod =KALENDERUGE(25-01-2016, 21), så får du det korrekte resultat, nemlig 4. Samme resultat kunne du opnå ved at skrive =ISOUGENUM(25-01-2016).På grund af en fejl i Excel 2003, er mange regneark udstyret med en fejlagtig beregningsmetode, hvilket har betydning for beregninger, også i LibreOffice. Excel-regneark som åbnes med LibreOffice Calc, vil derfor benytte funktionen =UGENUMMER_EXCEL2003() for at sikre samme resultat, som i Excel. Den fejl som tidligere har været i Excel og som fortsat lever videre i visse regneark, er en antagelse om at år 1900 var skudår (hvilket det ikke var). Det betyder at alle datoer (og mange ugenumre) før 1900 er beregnet forkert.

Der har tilsvarende været en fejl i OpenOffice.org Calc, som også har fået sin egen kompatibilitetsfunktion, nemlig WEEKNUM_OOO. Denne funktion kan ikke indtastes, men vil optræde, hvis du åbner et regneark med det pågældende problem.

Funktionsnavnene i denne artikel henviser til LibreOffice 5.1.


Der er ingen der har lovet at det skal være let. Pas i øvrigt også på med at benytte ugenumre i Google Spreadsheet, da standard-ugerne i Google er amerikansk.

1: https://da.wikipedia.org/wiki/Gregorianske_kalender
2: https://da.wikipedia.org/wiki/Uge