torsdag den 14. januar 2016

Frankrig: Parlamentet gør software tilgængeligt

Det franske parlament har vedtaget at software udviklet specielt for det offentlige, skal sidestilles med dokumenter, således at borgere har ret til at søge indsigt i indholdet. Kildekoden skal med andre ord gøres tilgængelig.

Loven omfatter alene retten til at se og inspicere koden, ikke at anvende, forbedre eller distribuere koden. Loven i sig selv er altså ikke en beslutning om at frigive koden som open source software. Til gengæld ønsker politikerne at drage nytte af den effekt åbenheden i open source communities har, idet håbet er at interesserede vil inspicere koden, og indrapportere evt. fejl.

Flere interessegrupper i Frankrig har kritiseret netop dette problem, blandt andet med baggrund i en nyligt gennemført "afstemning" blandt Frankrigs borgere, hvor et forslag om generelt at gøre software open source blev det tredje mest populære forslag.

Læs mere her: https://joinup.ec.europa.eu/node/148578

Det har jeg tidligere skrevet om her: http://libreofficedk.blogspot.dk/2015/10/franskmnd-stemmer-for-open-source.html

Der har været mange forbehold, blandt andet har det været diskuteret, om frigivelse af kildekoden kan udgøre en sikkerhedsrisiko. Hensynet til åbenhed og fordelene ved at dele, har dog overskygget politikernes sikkerhedsmæssige frygt.

Finansministeriet er det først eksempel på offentliggørelse af kildekode, idet kildekoden til et nyt system til beregning af indkomstskat snart vil blive offentliggjort.

Læs mere her: https://joinup.ec.europa.eu/node/148579