søndag den 22. marts 2015

Tip: Genvej til typografier

Når du arbejder med tekstdokumenter er typografier vigtige. Det gælder f.eks. overskriftstypografierne, som styrer indholdsfortegnelsen.

Alle andre typografier nedarver fra typografien ”Standardtypografi”, og det er derfor ikke nogen god idé at bruge den typografi i dine dokumenter. Hvis du ændrer i den typografi, vil det få konsekvenser for alle andre typografier.

Overskriftstypografierne 1 - 5 kan du let tilknytte med genvejstasterne ctrl+1, ctrl+2, ctrl+3, ctrl+4 og ctrl+5. Typografien "Brødtekst" kan du tilknytte ved hjælp af ctrl+0.

Knytte nye genveje til typografier


Hvis du ønsker at udvidde muligheden for at benytte genveje til dine mest anvendte typografier, kan du selv knytte typografier til genveje, f.eks. ctrl+6 til ctrl+9, som er ledige.

Sådan gør du:

Vælg Funktioner – Tilpas. Vælg fanen Tastatur.

Vælg om ændringen skal være en global ændring, som gælder overalt i LibreOffice, eller om det kun er i Writer. Afsnitstypografier er kun relevante i Writer, så det vælger du.

På fanen Tastatur finder du i den øverste boks den genvej du gerne vil ændre. I dette tilfælde CTRL+9.

Herefter vælger du i den nederste venstre boks, hvad du gerne vil knytte til genvejen, hvilket i dette tilfælde er Typografier og Afsnit.

I boksen nederst til højre skal du nu vælge hvilken afsnitstypografi du ønsker knyttet til ctrl+9, i dette tilfælde typografien Citater.


Tryk på Knappen Ændre og OK.
Fremover vil typografiern Citater automatisk blive tilknyttet det aktuelle afsnit, når du trykker ctrl+9.