torsdag den 14. marts 2019

Flere brugerprofiler

Din brugerprofil indeholder en lang række oplysninger om hvordan du har indstillet LibreOffice, og hvordan du har brugt LibreOffice senest. Der findes mere end 56.000 forskellige "indstillinger" i LibreOffice.

Første gang du starter LibreOffice bliver der automatisk oprettet en folder med navnet "user" i dit hjemmekatalog. På min Ubuntu-maskine ligger den i /home/leif/.config/libreoffice/4. På Windows er det i C:\Program Files\LibreOfficeOffice (tror jeg nok) og på en Mac er det i ~/Library/Application Support/LibreOffice/4/user.

Du kan godt have flere brugerprofiler på samme computer.

Du kan f.eks. kopiere hele user-kataloget til et andet sted (i mit eksempel i /home/leif), og starte LibreOffice med parameteren -env:UserInstallation:

/opt/libreoffice6.2/program/soffice -env:UserInstallation=file:////home/leif --nologo

Du kan starte LibreOffice med parametre ved at åbne en terminal (på Linux) eller en kommandoprompt på Windows. Du kan også oprette en ny LibreOffice.desktop (på Linux) eller oprette en genvej på Skrivebordet (i Windows).

Du kan også gøre det uden først at kopiere folderen user, og så vil der blive oprettet en ny "tom" brugerprofil.

Nu kan du ændre indstillingerne i den startede LibreOffice, og når du lukker, vil ændringerne blive lagt i den nye brugerprofil. Du kan f.eks. have en brugerprofil med dit eget navn og e-mail i brugeroplysningerne, og en anden med badmintonklubbens navn og adresse.

I dette eksempel konverterer jeg en fil til PDF med en specifik brugerprofil, hvor alle PDF-filer eksporteres som PDF/A 1a:

/opt/libreoffice6.2/program/soffice --convert-to pdf /home/leif/Dokumenter/LibreOffice/test/Ligatur.odt --outdir //home/leif/Dokumenter/LibreOffice/test -env:UserInstallation=file:////home/leif --nologo

PDF-indstillingerne er en linje i filen registrymodifications.xcu:

<item oor:path="/org.openoffice.Office.Common/Filter/PDF/Export"><prop oor:name="SelectPdfVersion" oor:op="fuse"><value>1</value></prop></item>

Du kan læse mere om LibreOffice parametre her: https://help.libreoffice.org/latest/da/text/shared/guide/start_parameters.html