tirsdag den 8. maj 2018

Godt nyt om tilgængelighed

LibreOffice har, lige som mange open source programmer, stor fokus på tilgængelighed. Tilgængelighed er et begreb, som dækker forskellige tekniske løsninger som sikrer at brugergrænsefladen er maskinlæsbar, primært for blinde brugere, som får teksten på skærmen læst op.

Læs mere om tilgængelighed i LibreOffice her: http://libreofficedk.blogspot.dk/search/label/tilg%C3%A6ngelighed

Det er som sådan ikke særlig svært at gøre brugergrænsefladen tilgængelig, det vanskelige er at finde de steder, hvor det mangler at blive gjort.

Senest har The Document Foundation bedt det franske firma Hypra om at udvikle et værktøj, som tjekker programmets kildekode for fejl.
Der er med andre ord ikke tale om et værktøj til slutbrugere, men et hjælpeværktøj til udviklerne.
Værktøjet bruges af udviklerne til at tjekke om brugergrænsefladen lever op til kravene til tilgængelighed. Og allerede nu har det vist sig nødvendigt, for en skanning af kildekoden viser problemer med tilgængeligheden i 434 af 981 dialoger. I nogle tilfælde skyldes problemet at der ikke er lavet en relation mellem en etiket og et felt, og andre steder mangler der standard genvejstaster eller forklarende pop-up tekst til knapper.

Resultatet fra den første skanning vil resultere i en række små "easy hacks" (lette programmeringsopgaver for begyndere) og på sigt skal al ny og ændret kode skulle skannes før det bliver godkendt.