onsdag den 1. februar 2017

The Document Foundation frigiver funktionsrig LibreOffice 5.3

Berlin, 1. februar 2017 - The Document Foundation frigiver LibreOffice 5.3, hvilket er en af de mest funktionsrige versioner I programmets historie. Kontorpakken er tilgængelig til Windows, MacOS X og Linux, og for første gang også I en cloud-version.

LibreOffice 5.3 repræsenterer et stort skridt fremad i den løbende udviklingen af programmet: den introducerer nye funktioner så som online og samtidig redigering, hvilket forbedrer konkurrence­positionen for programmet, og på samme tid gradvise forbedringer, hvilket gør programmet mere pålidelig, og brugervenlig.

LibreOffice bakkes op af et fantastisk fællesskab af udviklere” udtaler Michael Meeks, medlem af bestyrelsen i The Document Foundation. “I 2010 var der kun få personer som ville satse på vores mulighed for at tiltrække et stort antal udviklere, hvilket er centralt I opbygning og vedligeholdelse af en stor kodebase. Igennem seks år har vi tiltrukket mere end 1.100 udviklere og, takket være det store fællesskab, har vi I gennemsnit de seneste to år haft 300 personer, der arbejder på kodebasen”.

LibreOffice 5.3 højdepunkter
LibreOffice 5.3 tilbyder en lang række interessante nye funktioner på alle områder: En ny tekst-layout motor som fungerer på alle platforme anvender HarfBuzz til at layoute teksten konsistent på tværs af operativsystemer. Det forbedrer teksten på tværs af sprog og alfabeter. En gentænkt hjælpe-menu med links til vejledninger og hjælpe-fora, hvilket forbedrer brugeroplevelsen. Og ikke mindst er der også I denne version bedre import og eksport af både nye og gamle MS Office dokumenter.

I Writer kan tabeller nu formateres med tabeltypografier, hvilket tilknytter formatering, som forbliver uændret, selvom du efterfølgende ændrer tabellen. Et nyt afsnit I sidepanelet, hvor du hurtigt kan tilpasse sideopbygningen uden først skal igennem en særskilt dialogboks. En ny “Gå til side” dialog gør det muligt hurtigt at navigere til en anden side I dokumentet med et par tryk på tastaturet.

Calc kommer med et sæt at nye standard celletypografier, som giver større variation og med mere præcis navngivning. Ved frisk installation er Aktiver jokertegn I formlernu standard, hvilket afløser regulære udtryk, hvilket er af hensyn til kompativilitet med andre regnearksprogrammer. Til sidst kan du, når du indtaster formler, benytte et tekstfelt til at søge efter funktions­navne.

Når du aktiverer Impress, vil du blive præsenteret for en skabelonvælger, så du hurtigere kan komme i gang. Sidst men ikke mindst er dias-egenskaber til din rådighed i sidepanelet, når du er i dias master tilstand.

En oversigt over flere vigtige nye funktioner er tilgængelig her: http://tdf.io/lo53features, og præsenteres i en serie af korte videoer. En opsummering er også tilgængelig på hjemmesiden: http://www.libreoffice.org/discover/new-features/.

LibreOffice 5.3 er også forbedret “under motorhjelmen”, hvilket er resultatet af flere hundrede udvikleres arbejde. Dette arbejdet resulterer I en kontorpakke som er lettere at udvikle og vedligeholde. Selvom dette ikke er direkte synligt for brugerne, er det meget vigtigt I forbindelse med større virksomheds­installationer.

LibreOffice er taget I brug I store organisationer på alle kontinenter. En liste over de vigtigste implementeringer er tilgængelig her: https://wiki.documentfoundation.org/LibreOffice_Migrations.

LibreOffice Online
LibreOffice 5.3 den første version, med den komplette kildekode til LibreOffice online, en browserbaseret version af kontorpakken, som også tilbyder samtidig samarbejdsredigering. Browser­visningen er perfekt, interoperabiliteten matcher LibreOffice.

LibreOffice Online er grundlæggende en service på en server, og kan installeres og konfigureres ved at tilknytte et cloud-baseret drev samt et SSL-certifikat, hvilket ikke er inkluderet I løsningen. Det kan betragtes som aktivering af en teknologi til offentlig eller privat sky, enten for serviceudbydere eller større organisationer.

LibreOffice Online kan downloades I form af et Docker image her: https://hub.docker.com/r/libreoffice/online/.

Baggrunden for at tilbyde LibreOffice Online kan findes her: http://tdf.io/loonlineback.

Eksperimenterende UI-funktioner
Startende med 5.3 er LibreOffice brugergrænsefladen udvidet med tilføjelsen af et eksperimenterende Notebook-linje, som tilbyder en helt anden brugergrænseflade som supplement til den kendte med menuer og ikoner: Enkelt værktøjslinje, og sidepanel med enkelt værktøjslinje. Hver af mulighederne passer til forskellige typer af brugere.

LibreOffice brugergrænsefladen kaldes MUFFIN, hvilket er et akronym for My User Friendly & Flexible INterface. Baggrunden for konceptet kan læses her: http://tdf.io/muffinback.

Tilgængelighed og større implementeringer
LibreOffice 5.3 repræsenterer bleeding edge I form af funktioner I kontorpakken, og er som sådan målrettet teknologientusiaster, early adopters og superbrugere.
Med virksomheder og andre større installationer I fokus, vedligeholder TDF også den mere modne version 5.2.5, som kan supporteres af certificerede medarbejdere jvnf. anerkendt best practice (http://www.libreoffice.org/get-help/professional-support/).

LibreOffice 5.3 er tilgængelig fra : https://da.libreoffice.org/hent-libreoffice/. Brugere, open source entusiaster og andre kan støtte The Document Foundation med en donationher: http://donate.libreoffice.org.

Presse-kit og skærmbilleder
Et presse-kit med supplerende dokumenter og billeder I høj opløsning kan hentes her: http://tdf.io/lo53presskit. Skærmbilleder kan hentes her: http://tdf.io/lo53screenshots.