torsdag den 2. juni 2016

Nyt i 5.2: Klassificering af dokumenter

En helt ny mulighed i LibreOffice kan vi takke Dutch Ministry of Defense, som har finansieret udviklingen af klassificering af dokumenter. Implementeringen er foretaget af Miklos Vajna fra Ungarn i samarbejde med min mangeårige gode ven Cor Nouws fra Holland.

Ministeriet har i øvrigt også bidraget med mulighed for flere digitale signaturer i samme dokument.

Klassificering af dokumenter bygger på organisationen TSCP ( https://www.tscp.org/ ), som håndterer to standarder, nemlig Business Authentication Framework (BAF) og Business Authorization Identification and Labeling Scheme (BAILS).

Du finder funktionen i en ny værktøjslinje, som du aktiverer med Vis – Værktøjslinjer – Klassificering.De fleste elementer i implementeringen fungerer i Writer, Calc og Impress, men f.eks. indsættes der ikke tekst i sidehoved og sidefod i Calc og Impress.

Der er tre forskellige typer af klassificering: Intellektuel ejendom, Nationens sikkerhed og Eksportkontrol. Hver af disse kategorier har forskellige indbyggede valgmulighederne. Det er dog også muligt at tilføje yderligere valgmuligheder selv.

Du kan angive forskellige kombinationer af klassificeringer for hver af de tre kategorier.

Der er forskel på, hvordan de tre kategorier fungerer, hvilket er defineret af de standarder de bygger på. Specielt er det værd at bemærke, at det ikke kun er formelle klassificeringer, men faktisk er indbygget som sikkerhed. Hvis du kopierer tekst fra et klassificeret dokument, kan du ikke uden videre indsætte det i et andet dokument. Kun hvis dokumentet du indsætter teksten i også er klassificeret, får du lov til at indsætte teksten.Uddrag fra dokumentationen:
Formålet med denne værktøjslinje er, at hvis brugeren er forpligtet til at følge en politik ved redigering af dokumentet, kan LibreOfficeDev hjælpe med at overholde disse regler. Transglobal Secure Collaboration Participation (TSCP) har standarder, som beskriver klassificering af dokumenter: Business Authentication Framework (BAF) beskriver, hvordan du angiver de politikker, som denne værktøjslinje kan håndtere, og Business Authorization Identification and Labeling Scheme (BAILS) beskriver, hvordan der henvises til politikken i dokumentet.

Intellektuelle rettigheder
Vælger kategori for dokumentet fra de tilgængelige BAF kategorier for politik af typen intellektuelle rettigheder. Den valgte kategori påvirker oplysningspanelet, sidehoveder, sidefødder og vandmærket i dokumentet.

National sikkerhed
Vælger kategori for dokumentet fra de tilgængelige BAF kategorier for politik af typen national sikkerhed. Den valgte kategori gemmes sammen med dokumentet som metadata, men det har ingen indflydelse på brugergrænsefladen.

Eksportkontrol
Vælger kategori for dokumentet fra de tilgængelige BAF kategorier for politik af typen eksportkontrol. Den valgte kategori gemmes sammen med dokumentet som metadata, men det har ingen indflydelse på brugergrænsefladen.