mandag den 2. maj 2016

Thunderbird i LibreOffice?

Kontorpakken LibreOffice indeholder ikke, som konkurrenten, en email-klient. Det har igennem hele LibreOffices levetid været årsag til diskussioner på diverse postlister og andre steder. Nogle mener at TDF skal udvikle en ny email-klient eller adoptere en eksisterende, og andre mener ikke at en email-klient vil øge LibreOffices værdi.

Samtidig har email-klienten Thunderbird, som er en del af Mozilla Foundation, levet en noget usikker tilværelse. Mozilla Foundation har for flere år siden meddelt, at Thunderbird ikke er blandt Mozillas vigtigste projekter.

Mozilla Foundation har derfor bedt Simon Phipps undersøge hvilke muligheder der er for at finde et nyt hjem til Thunderbird. Simon Phipps er medlem af Board of Directors i The Document Foundation. Simon har skrevet en rapport, som konkluderer, at der er to realistiske muligligheder: The Document Foundation (LibreOffice) eller Software Freedom Conservancy.

Der er intet der er afgjort, for ingen af de fungerende communities er blevet spurgt endnu, og før en overdragelse kan finde sted, skal både Mozilla Thunderbirds bidragsydere og den modtagende organisations medlemmer spørges til råds.

The Document Foundation er ikke umiddelbart begejstret for at overtage Thunderbird. Det kan f.eks. aflæses af en kommentar af Charles-H. Schulz, som på sin blog "Moved by Freedom – Powered by Standards" om sine forbehold. Charles-H Schulz er medlem af Membership Committee i The Document Foundation. Blandt andet fremhæver han at teknologien i Thunderbird er meget forskellig fra LibreOffice, og at Thunderbird nok trænger til en større arkitekturmæssig overhaling. Specielt har det været fremme at XUL-teknologien som både Thunderbird og internetbrowseren Firefox bygger på, er forældet og udgør en vis sikkerhedsmæssig risiko.

Desuden peger han på at The Document Foundation nok er en velfungerende organisation, men ikke er i stand til at løfte den tekniske opgave at vedligeholde og måske genskabe Thunderbird under LibreOffice-paraplyen.
Charles udtrykker bekymring for, at Thunderbird måske kan dræbe den succes som LibreOffice har opbygget.

Spændende bliver det under alle omstændigheder at følge udviklingen i de kommende måneder.

Om Thunderbird: https://www.mozilla.org/da/thunderbird/
Om Software Freedom Conservancy: https://sfconservancy.org/ 
Om The Document Foundation: http://www.documentfoundation.org/
Om Simon Phipps: https://en.wikipedia.org/wiki/Simon_Phipps_%28programmer%29
Rapporten: https://blog.mozilla.org/thunderbird/files/2016/04/Finding-a-Home-for-Thunderbird.pdf
Charles-H. Schulz kommenterer: http://standardsandfreedom.net/index.php/2016/05/01/thunderbird-2/