lørdag den 14. maj 2016

Google Drev direkte fra LibreOffice

Så er det endeligt blevet muligt at åbne og gemme dokumenter direkte i Google Drev. Det er en funktion som har været undervejs længe, men der har været uenighed med Google om, på hvilke vilkår LibreOffice skulle give denne adgang. Men nu er den altså klar i LibreOffice 5.1.3 (Efter min overbevisning er det den første version, hvor Google Drev er funktionsdygtig).

Sådan gør du

Først skal du registrere din Google-konto i LibreOffice. Det kan du gøre flere steder fra, blandt andet fra Åbn-dialogen. Her klikker du på knappen ”Servere” øverst. Hvis du ikke ser knappen øverst i dialogen, skyldes det måske at du bruger styresystemets dialoger. Det kan du ændre i Funktioner - Indstillinger under LibreOffice - Generelt. Fra startskærmen kan du i venstre side klikke på "Eksterne filer", hvorefter der viser sig en dialog, hvor du øverst skal klikke på "Tilføj service".

I begge tilfælde kommer du frem til dialogen ”Filtjenester”.

Udfyld dialogen Filtjenester:

  1. Vælg Google Drive
  2. Indtast brugernavn og password
  3. Ret evt. Etiket
  4. Husk adgangskode er valgfrit, men særdeles nyttigt.
  5. Tryk OK.

Nu er din Google-konto registreret og klar til brug.

Fremover når du skal åbne eller gemme dokumenter, kan du i venstre side af dialogen vælge dit Google Drev som mål. 


Når du klikker her, vil du i højre side af samme dialog kunne navigere dig ned i dine mapper i Google Drev. Vær opmærksom på, at der kan være lidt forsinkelse på, hvis du har en lidt langsom internetforbindelse. Det samme gælder når du åbner og gemmer dokumenter.>
På denne måde kommer dit Google Drev til at fungere som et hvilket som helst andet (eksternt) drev, og er ikke synkroniseret med din lokale computer.
Læg også mærke til at dit dokument nu får en lidt mærkelig adresse set fra LibreOffice, f.eks. vnd.libreoffice.cmis://leiflodahl%40gmail.com@https:%2F%2Fwww.googleapis.com%2Fdrive%2Fv2%23GoogleDrive/LibreOffice . Det skal du ikke tage dig af. Det er bare en intern måde LibreOffice holder styr på tingene på.

Vær opmærksom på at dine dokumenter fortsat er ODF-format, og at Google Docs ikke kan redigere i dem, uden at de bliver konverteret til Google-format først.