fredag den 25. marts 2016

TIPS: Pluk indhold fra PDF-filer

Jeg har tidligere skrevet en del tips om pdf i LibreOffice. Dem kan du læse her: http://libreofficedk.blogspot.dk/search/label/PDF

De fleste betragter normale pdf-filer som beskyttede, forstået sådan, at indholdet ikke kan ændres eller kopieres. Det er ikke tilfældet. Formateringen af siderne er ganske vist fast, men indholdet er som sådan ikke beskyttet.

Tidligere krævede det dyre programmer fra Adobe hvis du ville ændre i en pdf, eller hvis du ville plukke noget af indholdet. Sådan er det heldigvis ikke mere. LibreOffice klarer opgaven for dig.

Der er en forudsætning at pdf-filen ikke er krypteret, og at indholdet ikke er indscannet fra et fysisk medie. I så fald er der mig bekendt ikke noget at gøre. Heldigvis er det meget sjældent.

Fremgangsmåde:

Åbn pdf-filen med Draw:
  • Fra Windows kan du højreklikke på pdf-filen og vælge "Åbn med ..." og så vælge "LibreOffice Draw".
  • Alternativt kan du starte LibreOffice Draw og herfra vælge Filer - Åbn, hvorefter du finder vej til pdf-filen på dit drev.
Når filen indlæses i LibreOffice Draw kan det godt tage meget lang tid. Vent - hav tålmodighed!

Resultatet er pdf-filen indlæst i Draw med hver side som selvstændigt "dias". Hver tekstlinje er en tekstboks, men billederne fra pdf'en ligger pænt som billeder.

Herfra kan du højreklikke på et billede og f.eks. vælge "Gem billede..." eller "Kopier" (og indsætte billedet i et billedbehandlingsprogram e.l.).

Hokus pokus. Du har nu et enkelt element fra pdf-filen som selvstændig fil med samme format (f.eks. png eller jpeg) som det originale billede der blev indsat.