mandag den 10. september 2018

Underskrift på dokumenter

En ny funktion i LibreOffice 6.1 giver dig mulighed for at indsætte en underskriftslinje i tekstdokumenter. Funktionen finder du ved at vælge Indsæt - Underskriftslinje.


Underskriftslinjen indsætter en synlig underskrift som objekt.

Pointen er, at du nu kan signere underskriften digitalt, hvilket forudsætter at du på forhånd har installeret en digital signatur på dit operativsystem. Du kan installere din NemID som digital signatur, eller du kan oprette din signatur selv. En selvskabt digital signatur har selvsagt ikke samme værdi som en signatur udstedt af en anerkendt autoritet.

Du kan også underskrive dokumentet digitalt uden at indsætte en underskriftslinje, men med en signeret underskriftslinje har du dels underskrevet dokumentet digitalt, men underskriften er også synlig på papir hvis du printer det.

Jeg har tidligere skrevet om, hvordan digital signatur kan bruges til at underskrive PDF-filer: https://libreofficedk.blogspot.com/search/label/digital%20signatur

Højreklik på underskriftslinjen og vælg Underskriv underskriftslinjen.
Du kan nu vælge mellem de digitale signaturer du har installeret:


Når du har signeret din underskrift skal du ikke gemme det. Hvis du gemmer dokumentet, vil signaturen blive fjernet. Øverst i dokumentet vises en linje, som fortæller at dokumentet er signeret digitalt, og om certifikatet er gyldigt.


eller

Et klik på Vis signaturer åbner en dialog, hvor læseren kan se detaljerne om signaturen og om hvem der har udstedt certifikatet.