torsdag den 24. oktober 2013

LibreOffice onLine lader vente på sig


Der er ikke umiddelbart en webbaseret LibreOffice lige om hjørnet, mend er findes dog et par alternative løsninger. Her vil jeg forsøge at give en lille præsentation af to mulige løsninger...

RollApp

Den første jeg vil nævne er rollApp som tilbyder en virtuel LibreOffice i din browser, hvor du har adgang til samtlige funktioner i LibreOffice. Du logger ind med f.eks. din Google-konto og tilknytter Google Drev eller Dropbox som dokumentbibliotek. Så henter og gemmer du dokumenterne direkte fra disse steder.

RollApp findes i øvrigt som App til Google Chrome.

RollApp koster 0,99 USD per program per måned, men kan for øjeblikket afprøves gratis i en måned.

LibreOffice i webbrowseren
Ideene er rigtig god, men desværre er det en temmelig gammel version (3.6) af LibreOffice som du bliver bræsenteret for og desuden er den kun på engelsk. Ændring af indstillinger og installation af udvidelser gemmes desuden ikke fra gang til gang. RollApp er kun på engelsk.

Arbejdet med dokumenter synes jeg foregår meget langsomt, og specielt når man åbner eller starter et nyt dokument er det dræbende langsomt.

Konklusionen er, at løsningen absolut ser spændende og lovende ud, men endnu ikke er moden til egentlig brug, og da slet ikke hvis man skal betale for det.

ownCloud

OwnCloud er en gratis og open-source web-applikation til datasynkronisering, fildeling og cloud storage.

Til forskel fra rollApp er owncloud et stykke software, som du selv skal finde serverplads til. Det kan du f.eks. gøre på en NAS-server hjemme i stuen, eller ved at leje en lille server hos Amazon eller en anden udbyder af cloud servere.

OwnCloud har mange forskellige features, blandt andet til håndtering af multimedier som film og musik, samt altså deling af dokumenter. OwnCloud findes også med dansk brugergrænseflade.

Frank Karlitschek som er stifter af ownCloud har for kort tid siden meldt ud, at han er ved at integrere et andet open source projekt i ownCloud, nemlig WebODF. WebODF er en JavaScript applikation, som kan redigere ODT-dokumenter. WebODF er ikke tekstbehandling på samme niveau som LibreOffice, men har dog langt de fleste almindelige funktioner til rådighed.

ownCloud med WebODF i webbrowseren
Integrationen af WebODF i ownCloud er spændende fordi ownCloud er blevet ret populær, men også fordi WebODF giver mulighed for ægte realtids samarbejde, hvilket vil sige at to brugere kan redigere i det samme dokument.

WebODF demo
Læs Frank Karlitschek's blogindlæg om dokumentredigering med ownCloud her: http://blog.karlitschek.de/2013/10/welcome-owncloud-documents.html

Se hvad der er med i næste version af ownCloud, blandt andet en demonstrationsvideo: https://owncloud.org/six/

ownCloud: http://owncloud.org/
WebODF: http://www.webodf.org/

Konklusionen er at også dette projekt ser spændende ud, men der går nogen tid før det kommer til at være brugbart i virkeligheden.