fredag den 20. december 2019

Nancy i Frankrig bruger open source (og LibreOffice)

Byen Nancy i Frankrig bruger hvor det er muligt fri og open source, både til tjenester, der vedrører direkte til borgere og til dens interne operationer, herunder omkring 90% af byens 900 pc-arbejdsstationer.

Nancy bruger open source til at levere moderne, online selvbetjeningsløsninger til sin befolkning på ca. 104.000. Hele borgerforholdskæden styres af open source software, siger Romain Pierronnet, byrådsmedlem og fortaler for brugen af gratis software i den offentlige forvaltning.

Læs mere her: https://joinup.ec.europa.eu/collection/open-source-observatory-osor/news/modern-online-services

For at involvere borgerne bruger de Decidem, som er en portal til borgerinvolvering, der er udviklet som open source af den spanske by Barcelona. Dette blev for eksempel brugt til at organisere en afstemning på omkring 3000 borgere til at beslutte skoletid og ferieplanlægning og til at organisere en afstemning om en miljøforandring, der involverede 5000 deltagere og 200 forskellige planer.

I slutningen af dette år vil Nancy have afsluttet sit skifte LibreOffice. LibreOffice bruges på 810 (90%) af de 900 pc-arbejdsstationer i Nancy.

torsdag den 19. december 2019

CERN og fri software

I juni rapporterede IT-pressen bredt om CERNs Microsoft Alternatives (MALT) -projekt. ”Det startede som en meget uheldig situation med stigende licensomkostninger, men har forvandlet til en god mulighed for at gennemgå den måde, vi gør ting for at gå hen imod åbne løsninger,” fortæller Giacomo Tenaglia, som repræsenterer CERN.

I 2020 planlægger den europæiske forskningsorganisation CERN at erstatte sin proprietære mailserver med Kopano, et open source-alternativ. Det vil også snart afsløre en ny portal til at guide dens softwareudviklere og give andre adgang til og bidrage til CERN-software.

Læs mere her: https://joinup.ec.europa.eu/collection/open-source-observatory-osor/news/open-source-culture

Det stigende fokus på og brug af open source blev annonceret ved en netværksmiddag i Zürich, Schweiz, arrangeret af CH Open, den schweiziske open source-gruppe, den 29. november. Præsentationen af Tenaglia gør dette til den første offentlige begivenhed, hvor CERN taler om sine planer om at bruge mere open source-software.

Om CERN og fri software

CERN har været involveret i fri og open source-projekter i årtier. Forskningsorganisationen startede World Wide Web, skabte verdens første websted i 1989 og gjorde det tilgængeligt som open source i 1993.

Open source skaber vækst i Europa

Overalt i Europa vil antallet af job, der er relateret til open source-software vokse med ca. 8% i de kommende fire år, langt mere end i andre dele af it-sektoren. Det fremgår af et forskningsprojekt fra Frankrigs open source-brancheorganisation m.fl. I Frankrig vil den samlede open source-jobvækst være 8,4%, i Tyskland 7,3%, Storbritannien 7,7% og i resten af Europa 8,3%.

Læs forskningsresultatet her: https://cnll.fr/media/2019_CNLL-Syntec-Systematic-Open-Source-Study.pdf

Af studiet fremgår en tydelig sammenhæng mellem væksten i de enkelte lande og landenes  offentlige sektors kultur inden for specifik udvikling og integration af heterogene systemer samt en historisk stor investering fra offentlige myndigheder.



Rapportens forfattere mener at Europa har en unik mulighed for at gå foran i udviklingen af Open Source.

Af natur består open source markedet i høj grad af services. Dette skyldes at open source løsninger betragtes som mere egnede for skræddersyede slutløsninger end tilfældet er med traditionel software. Open source benyttes af samme årsag ofte i forbindelse med specifikke løsninger, som kræver ekstra services og integration. Open source er især til stede i innovativ teknologi (Cloud, AI osv.), Som kræver mere integration end mere moden teknologi.

Rapporten er udgivet af CNLL, SyntecNumérique, Systematic og teknowlogy Group.

søndag den 15. december 2019

LibreOffice Online

Online versionen af LibreOffice er en realitet, hvilket du kan læse om i flere artikler her: https://libreofficedk.blogspot.com/search/label/LibreOffice%20online

Nu er der udgivet en officiel vejledning, som du kan finde her: https://documentation.libreoffice.org/en/english-documentation/


Vejledningen er et resultat af et Google-program, som hedder "Season of Docs", og vejledningen indeholder vejledning for både systemadministratorer, udviklere og slutbrugere.



torsdag den 12. december 2019

Fri adgang til 16.000 lydeffekter

BBC (det britiske public service tv) har valgt at frigive hele sin samling af 16.000 lydeffekter. Effekterne er kategoriseret og opmærket med informationer, blandt andet lydeffektens længde og optagelsesår.
The Sound Effects are BBC copyright, but they may be used for personal, educational or research purposes, as detailed in the license. For commercial use, you can license sound effects.
Effekterne kan fx. bruges i Impress præsentationer i diasovergange, effekter eller bare som indsatte objekter, som afspilles.

Du kan finde lydeffekterne her: http://bbcsfx.acropolis.org.uk/
Du kan læse om lyde i Impress her: https://help.libreoffice.org/6.3/da/text/simpress/main0000.html?DbPAR=IMPRESS

onsdag den 11. december 2019

LibreOffice for Androis og iOS

Endelig er den her: LibreOffice for Android og LibreOffice for iOS.
Det er det britiske firma Collabora som står for udvikling og vedligeholdelsen, lige som de også står for udvikling og vedligeholdelse af LibreOffice Online.

Begge versioner (altså Android og iOS) er i tidlig beta, forstået på den måde, at de ikke kan forventes at være fejlfri. Selv har jeg afprøvet Android-versionen.
LibreOffice for Android på en tablet

Umiddelbart virker app'en ok, omend den er temmelig tung. Brugergrænsefladen er på engelsk, og der er ikke stavekontrol med, hverken engelsk eller dansk.
LibreOffice Android på mobiltelefon


Hent LibreOffice for Android i Play her: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.collabora.libreoffice
Læs mere om LibreOfifce for Android her: https://www.collaboraoffice.com/release-news/collabora-office-android-beta/
Hent LibreOffice for iOS i App.Store her: https://apps.apple.com/us/app/collabora-office/id1440482071
Læs mere om LibreOfifce for iOS her: https://www.collaboraoffice.com/release-news/collabora_office_first_free_open_source_office-app_for_ios/

mandag den 18. november 2019

Tip: Automatisk nummerering af tabelrækker

Tabeller i tekstdokumenter har mange skjulte funktioner, og emnet har da også været behandlet før her i nyhedsbrevet. Du kan se tidligere artikler om tabeller her: https://libreofficedk.blogspot.com/search/label/tabel

Det er muligt at nummerere tabelrækker automattisk og generisk.

Først opretter du en tabel, hvor du efterlader en kolonne tom. I dette tilfælde er det første kolonne.
  1. Marker kolonnen, fx ved at holde musen hen over øverste celles øverste kant, indtil der markøren vises som en pil, og klik så.
  2. Når kolonnen er markeret, skal du klikke på ikonet ”Nummereret liste (F12)”.
Nu har du standard-nummerering i første kolonne.
Standard-nummereringen kan du ændre fra Typografier og formatering, Listetypografier.

Pointen med den automatisk nummerering er, at hvis du sletter en række eller hvis du indætter en ny række i tabellen, genberegnes nummereringen.

lørdag den 16. november 2019

Nyt i 6.4: Danske skærmbilleder i hjælpen

LibreOffice kommer med en meget omfattende hjælp, som oven i købet er oversat til adskillige sprog. Den danske version har de seneste mindst ti år været komplet oversat ved frigivelsen.

Hjælpen findes i øvrigt også on-line her: https://help.libreoffice.org.

Det nye i LibreOffice 6.4 er at hjælpen nu også indeholder oversatte skærmbilleder, hvilket du kan se et eksempel på her: https://help.libreoffice.org/6.4/da/text/shared/optionen/01010800.html?DbPAR=SHARED.



Foreløbigt er der en håndfuld skærmbilleder lagt ind, men det giver muligheder for i fremtiden, at gøre hjælpen endnu bedre.

søndag den 3. november 2019

Dokumenter (Fra arkivet november 2009)


Denne artikel er fra nyhedsbrevet i november 2009:

Dokumenter

Skal vi ikke være enige om, at hverken Wordfiler eller OpenOffice.org filer egner sig til at sende og arkivere dokumenter?

Nu har selveste Folketingets Ombudsmand også konstateret, idet han udtaler at
Man kan komme til at ændre indholdet, så man kan ikke være sikker på validiteten”.

Word-dokumenter i en klagesag skiftede dato, hver gang dokumentet blev åbnet og gemt. Derfor bør myndighederne lade være med at bruge formater, som er lette at redigere i.

Efter min mening er der her tale om et eksempel på fuldstændig latterlig uvidenhed og udtryk for mangel på helt basale IT-kompetencer. Hvis man bare har fulgt en lille smule med i debatten om dokument­formater i det offentlige, er det netop understreget at redigerbare filtyper er til – dokumenter der skal redigeres.

Filformatet PDF er helt officielt godkendt som en accepteret standard for afsluttede dokumenter.

Ombudsmanden: Word-filer dur ikke til klagesager
Folketingets ombudsmand

Folketingets udvalgsarbejde

Det var meningen at Folketingets skulle have afsluttet debatten om dokumentformater og dokument­udveksling umiddelbart før efterårs­ferien.
Det endte, endnu en gang med, at Folketinget udskød den endelige beslutning.

It-ordførere: Midlertidig våben­hvile i dokument­format­krigen

Fakta

Fra Konkurrencestyrelsens rapport...
På den danske del af markedet afsættes årligt ca. 1,25 mio. kontorpakker. I 2006 var omsætningen på kontorsoftware på ca. 800 mio. kr., hvilket svarer til ca. 1,5 pct. af den samlede omsætning på it-området i Danmark. Afsætningen fordeler sig på ca. ¼ til privat­kunder og små virksomheder, som anskaffer kontorpakker enkeltvis, og ca. ¾ til erhvervs­kunder, som anskaffer et antal kontorpakker.
Og videre...
Markedet er i høj grad domineret af Microsoft, som skønnes at have en markeds­andel på mindst 90 pct. Da erhvervs­kunderne står for ¾ af alle anskaffelser af kontor­pakker, betyder det, at ca. ⅔ af alle kontor­pakker i Danmark afsættes iht. Microsofts erhvervs­kunde­aftaler, som på forskellig vis tilskynder kunderne til at købe mere og til at blive hos Microsoft.

Desværre er debatten i medierne endt med fuldstændig hæmningsløs mudderkastning og personlige angreb. Ærgerligt at en god diskussion skal ende på den måde, bare fordi der er 800 mio. kroner på spil.

torsdag den 31. oktober 2019

Byen Seixal i Portugal er skiftet til LibreOffice

CC BY-SA 3.0
Den portugisiske by Seixal har i begyndelsen af 2019 afsluttet overgangen til LibreOffice på arbejdsstationer på tværs af sine afdelinger. Byens administration besluttede i 2017 at skifte til LibreOffice, da den ser det bedste måde at overholde landets love, der foreskriver brugen af åben standarder, inklusive Open Document Format (ODF).

Seixal, der ligger i Tejo-mundingen lige øst for Lissabon, er en by med omkring 184.000 indbyggere.

Nu, hvor skiftet er afsluttet, er det største problem dokumentsamarbejde (interoperabilitet). Mens byen selv er afhængige af ODF, hindrer en lang række proprietære dokumentformater udvekslingen af dokumenter. Den største udfordring er forårsaget af dokumenter - fra andre offentlige myndigheder - der inkluderer makroer og links til regneark.

Kilde: https://joinup.ec.europa.eu/collection/open-source-observatory-osor/news/under-pressure


mandag den 28. oktober 2019

Nyt i 6.4: Filtre

Filtre er de små komponenter i LibreOffice, som betyder at du kan åbne mange forskellige dokumentformater i LibreOffice, og at du kan eksportere dine dokumenter til forskellige fremmede formater.

I hver eneste version bliver filtrene forbedret, hvilket gør LibreOffice til en rigtig schweizerkniv når det kommer til at åbne alle mulige forskellige dokumenttyper. Fokus ligger dog på at gøre samarbejdet med MS Office bedre.

I LibreOffice 6.4 kan vi se frem til følgende forbedringer:

Forbedringer af Excel 2003 XML-importfilter:

  • Rettet problemer med import af filer kodet med UTF-16.
  • Rettet problemer med import af filer, der indeholder navngivne farveværdier.
  • Rettet flere XML-parsningsproblemer, der påvirkede importen af visse filer.

Forbedringer af DOC og DOCX import / eksport filter:

  • Rettet tegnformatering i kombination af tabel- og afsnitstypografier i docx-import
  • Tilføj mulighed for Word-kompatibilitetfor slutnoter. Tak til Technische Universität Dresden for at gøre denne forbedring mulig!
  • Håndtere flydende tabeller ved import af Doc-filer i sidehoved / sidefod, som Word gør. Tak hos Technische Universität Dresden for at gøre denne forbedring mulig!

Forbedringer af PPT og PPTX import / eksport filter:

  • SmartArt forbedrer import og eksport
  • Indsæt farveovergang som diasbaggrund i Powerpoint PPTX-roundtrip korrekt
  • Korrekt import af tekstkamera-rotation med Powerpoint PPTX-import

lørdag den 26. oktober 2019

Nyt i 6.4: Import af XML-filer i Calc

Funktionen blev introduceret i version 6.3 som eksperimentiel funktion, men nu er den blevet mere stabil og ganske brugbar.

XML-filer findes alle vegne, fordi flere og flere programmer er begyndt at gemme data og indstillinger i XML-format. Og nu kan vi altså importere disse data ind i Calc. Formålet kan variere, alt efter hvad det er for data. I nogle tilfælde har vi måske lyst til at foretage beregninger, og i andre tilfælde vil vi bare gerne se data på en overskuelig måde.

Jeg har fundet en gammel GPX-fil, som er en rutevejledning fra min GPS. Den vil jeg gerne hente ind i Calc.

Vælg Data - XML-Kilde...
  1. Klik på knappen øverst og vælg filen.
  2. I vinduet i midten ser du et overblik over XML-filens struktur. Vælg hvilken del du vil importere (hvis der er flere).
  3. Vælg hvor i regnearket du vil importere data til.
  4. Klik på Importér


Resultatet er et pænt overblik over XML-filens indhold.


Vær opmærksom på at XML-filer kan være meget store, og det kan give problemer hvis din PC ikke har RAM nok.

torsdag den 24. oktober 2019

Problemer med LibreOffice på macOS Catalina: »macOS cannot verify that this app is free from malware«

Brugere, der forsøger at køre kontorpakken LibreOffice på den nye macOS Catalina, oplever problemer.

Det er dog muligt at installere programmet alligevel ved i den engelsksprogede Catalina-udgave at gå til 'Security and Privacy' i Preferences. Ud for den blokerede applikation, her LibreOffice, vælges så 'Open Anyway'. Altså åben alligevel.

Holdet bag LibreOffice påpeger
Selvom vi behørigt har fulgt instruktionerne, når brugerne starter LibreOffice 6.3.x - som er blevet notarized af Apple - viser systemet følgende skræmmende meddelelse: LibreOffice.app kan ikke åbnes, fordi udvikleren ikke kan verificeres

Kilder:

https://www.version2.dk/artikel/problemer-med-libreoffice-paa-macos-catalina-macos-cannot-verify-that-this-app-is-free-from

https://blog.documentfoundation.org/blog/2019/10/22/libreoffice-and-macos-catalina/
 

Kan softwarepatenter ramme open source?

The Document Foundation som står bag LibreOffice har altid været imod brugen af ​​patenter som begrænser udvikling og anvendelse af open source software.

GNOME Foundation, som er medlem af vores rådgivende bestyrelse er nu målet for en patenttrold Rothschild Patent Imaging LLC, som har lagt sag an mod GNOME Foundation for at vedligeholde og udgive Shotwell, et open source program til fotohåndtering til GNOME-skrivebordsmiljøet.

GNOME Foundation har afvist at indgå forlig (betale), og har i stedet afleveret tre forskellige svar til retten:
  1. et forslag om at sagen afvises
  2. et svar på selve kravet
  3. et modkrav mod troldet med det formål at gøre patentet ugyldigt.
Vi støtter fuldt ud GNOME Foundations beslutning om at bekæmpe patenttrolden, så ingen andre brugere eller udviklere er i fare for at blive sagsøgt af denne og lignende organisationer.

Her kan du læse et GNOME Foundation-blogindlæg, der sammenfatter situationen:
https://www.gnome.org/news/2019/10/gnome-files-defense-against-patent-troll/.

The Document Foundation opfordrer alle brugere af LibreOffice til at bakke op om GNOME Foundation i deres bestræbelser for at vise verden at vi i open source-samfundene vil forsvare os mod eventuelle misbrug af patentsystemet.

En retssag koster penge, og GNOME Foundation har derfor stiftet "GNOME Patent Troll Defense Fund", som indsamler penge til formålet.

Smid 25 eller 50 dollars i retning af den fond, og støt op om en meget vigtig sag:

https://secure.givelively.org/donate/gnome-foundation-inc/gnome-patent-troll-defense-fund.

tirsdag den 22. oktober 2019

Hjælp med at test LibreOffice 6.4


LibreOffice 6.4 forventes at blive frigivet i januar 2010, men du kan allerede nu smugkigge. Den aller første alfa-version er på gaden, og du kan som sædvanligt hente den her: https://da.libreoffice.org/hent-libreoffice/test/

lørdag den 19. oktober 2019

Automatisk maskering

Maskering blev indført med LibreOffice 6.3, hvilket du kan læse mere om her: http://libreofficedk.blogspot.com/2019/06/nyt-i-version-63-maskering.html

I version 6.4 bliver funktionen automatiseret, så du ikke behøver at gennemgå et dokument manuelt. I stedet kan du definere en eller flere regler, som kan bestå af faste fraser (tekst), søgninger (regulære udtryk) og en række foruddefinerede typer.



Et regulært udtryk kan fx se sådan ud:

^(?:(?:31(?:0[13578]|1[02])|(?:30|29)(?:0[13-9]|1[0-2])|(?:0[1-9]|1[0-9]|2[0-8])(?:0[1-9]|1[0-2]))[0-9]{2}-?[0-9]|290200-?[4-9]|2902(?:(?!00)[02468][048]|[13579][26])-?[0-3])[0-9]{3}|000000-?0000$


Denne søgning vil finde og maskere alle cpr-numre.

Ydermere er det muligt at gemme (eksportere og importere) en samling af regler, så du kan bruge samme regelsæt igen og igen.

Self Publishing

Jean Hollis Weber, mangeårig bidragyder og ledende medlem af dokumentationsteamet, har netop udgivet bogen Self Publishing Using LibreOffice Writer 6 som paperback og PDF.


Trykte kopier er tilgængelige fra Lulu.com for $ 15,00. Doanload af PDF-versionen koster $ 5,00. Hvis du køber en trykt kopi, er du velkommen til en gratis kopi af PDF-filen.

Læs mere på Jeans egen blog: http://www.taming-libreoffice.com/2019/10/self-publishing-using-libreoffice-writer-6/

Hvis du undrer dig over at bogen har en kænguru på forsiden, hænger det muligvis sammen med at Jean Weber bor i Australien.

tirsdag den 15. oktober 2019

ODF 1.3 er klar til godkendendelse

Version 1.3 af Open Document Format (ODF), en åben standard for dokumenter, regneark og præsentationer, vil blive ratificeret af OASIS standardiseringsorganisation i december ifølge Document Foundation - organisationen, der støtter udviklingen af LibreOffice. Denne opdatering af ODF-standarden er blevet muliggjort af økonomiske bidrag fra Storbritannien, Europa-Kommissionen og tre softwarevirksomheder.

Blandt de vigtigste nye funktioner i den tekniske specifikation er digitale signaturer og dokumentkryptering.

I begyndelsen af 2018 begyndte The Document Foundation en crowdfunding-kampagne for at betale for at få udarbejdet ODF 1.3-specifikationen. Arbejdet har bestået i at samle alle bidrag, der blev leveret i OASIS ODFs tekniske udvalg siden accept af version 1.2.

ODF 1.3-meddelelsen blev fremsat af The Document Foundation på LibreOffice-konferencen, der fandt sted i Almería (Spanien) 10.-13. September.

tirsdag den 1. oktober 2019

Tips: Mellemrum

Fra arkivet:
Denne artikel blev bragt første gang i oktober 2009: 
Mellemrum er ikke bare mellemrum.
Normalt, når du vil lave et mellemrum, så bruger du mellem­rums­tasten. I nogle tilfælde har du måske brug for et mellemrum, som ikke skal opføre sig som et almindeligt mellemrum. Det kan f.eks. være tilfældet, hvis du vil skrive et telefon nr. 12 34 56 78, men hvor du vil være sikker på, at nummeret ikke bliver delt over flere linjer. Det kaldes et hårdt mellemrum, som du indsætter ved at benytte ctrl+shift+mellemrum.
Du kan også bruge det, for at undgå at et navn bliver delt over flere linjer.


lørdag den 28. september 2019

Tillykke med LibreOffice

Tillykke til LibreOffice. Ni år gammel er programmet efterhånden blevet.

Jeg kan stadig tænke tilbage på den dag 27. september 2010, hvor vi offentliggjorde LibreOffice. Hvordan ville initiativet blive taget imod, og ville vi få en plads i "markedet"?

Interessen og opbakningen var helt enorm. Mange Linuxdistributioner begyndte samme dag at gøre klar til LibreOffice. Efter en måned havde mere end 100 udviklere meldt sig som bidragsydere. Månederne efter skulle vise sig at de første hundrede kun var begyndelsen.

Men det hele startede faktisk en måneds tid tidligere. OpenOffice.org afholdt konference i Budapest i slutningen af august, og en aften var der arrangeret en bådtur på floden med spisning, musik og andet folklore. Jeg var selv en af de deltagere som kom for sent til båden. Vi havde aftalt at mødes på en restaurant, og i løbet af aftenen planlagde vi at lave en såkaldt fork (forgrening). Vi var alle dedikerede til OpenOffice.org, men efter Oracle overtagelse af Sun Microsystems, mente vi ikke der var noget alternativ: Vi var nødt til at påtage os ansvaret, selv om det ville få alvorlige konsekvenser for fællesskabet. Personligt har jeg mistet mindst en håndfuld gode venner, som ikke var inviteret med den aften, og som efterfølgende valgte at forblive loyale overfor OpenOffice.org, Oracle og IBM.

Resultatet kom for dagens lys blot en måned senere; 27. september. LibreOffice var en realitet.

Tillykke med LibreOffice.



onsdag den 25. september 2019

Tip: Formatering af tal i regneark

I regnearksprogrammet Calc kan du formatere værdierne præcis som du vil. Du kan benytte de indbyggede formater, fx valuta eller klokkeslæt.

Du har også mulighed for at designe dine egne formater, som passer til netop dit behov.

Et hyppigt problem er at CPR-numre er lidt specielle at  arbejde med, fordi jeg enten skal markere dem som tekst eller leve med at dem der starter med nul, mister første ciffer.

Men hvis vi formaterer cellerne med 0#####-#### ser det bedre ud. Værdien i cellen er et heltal, men det bliver vist som et rigtigt CPR-nummer:

tirsdag den 24. september 2019

Tysklands regering tager skridt imod at undgå leverandør-lockin

Den tyske føderale regering tager skridt imod at reducere afhængighed af IT-leverandørernes leverandør-lockin, meddelte indenrigsministeriet torsdag. ”For at sikre vores digitale suverænitet ønsker vi at reducere afhængigheden af få it-udbydere,” citerer en pressemeddelelse minister Horst Seehofer.

Ministeriet siger, at det vil starte pilotprojekter med alternative softwareløsninger i samarbejde med landets delstater og EU.

Ministeriets bekymringer afspejles i en undersøgelse bestilt af ministeriet. Rapporten fremhæver databeskyttelsesrisici såsom softwareløsninger, der transmitterer telemetri, samt problematisk international lovgivning.

Undersøgelsen påpeger, at der er alternativer til rådighed - både proprietær og open source. Forfatterne anbefaler, at regeringen, når de træffer beslutninger om it-systemer, tager hensyn til tab af kontrol, privatlivets fred og juridiske risici, reduceret fleksibilitet og reduceret kapacitet til at innovere.

Kilde: https://joinup.ec.europa.eu/collection/open-source-observatory-osor/news/towards-digital-sovereignty

søndag den 15. september 2019

Registrering af arbejdstid

I 2016 lavede jeg en evighedskalender, som jeg vil minde om. Der er tale om et regneark med en indbygget makro.

Du kan læse om kalenderen her: http://libreofficedk.blogspot.dk/2016/10/regneark-i-calc-arskalender.html
Du kan downloade regnearket her: https://www.dropbox.com/s/v6vi1pbbdmo0oz2/Kalender.ods?dl=0

Senest har jeg lavet en evighedskalender til registrering af arbejdstid.

På første fane vælger du årstal og indtaster din normale arbejdstid.

Herefter kan du måned for måned registrere hvornår du kommer og går. Efterhånden du udfylder dagene, kan du se resultatet i oversigten på første fane.

 

I kolonnen "Start" indtaster du hvornår du startede, fx 07:30, og i kolonnen "Slut" skriver du hvornår du gik igen, fx 16:00.

Hvis du selv betaler din frokostpause kan du korrigere for det ved at forøge den daglige arbejdstid med 30 minutter eller ved at skrive -00:30 i kolonnen "Ekstra". Den kolonne kan du også bruge, hvis du fx bliver kontaktet af din arbejdsplads uden for din normale arbejdstid, eller hvis du har taget noget arbejde med hjem.




Du kan downloade regnearket her: https://www.dropbox.com/s/ynuahdxua46jsbr/Tidsregistrering.ods?dl=1

Regnearket er udviklet i skrivebordsversionen, men kan sagtens bruges i LibreOffice Online.



Regnearket var egentlig ikke svært at lave, men der var dog et par små "knaster". Den første knast var at håndtere 29. februar som jo ikke skal anvendes med mindre det er skudår. Knasten endte med at løses ved at skifte til engelsk, fordi funktionen ISLEAPYEAR er oversat forkert til dansk (jeg har rettet det for fremtiden) og formlen virker fint i den danske version.

Den anden knast var at trække to klokkeslæt fra hinanden. Det går meget godt, men er resultatet en negativt tidangivelse, gik det galt. 07:30 minus 08:00 giver som udgangspunkt 23:30. Det betyder at 8 timer tidligere end 7:30 var klokken 23:30. Problemet blev løst ved manuelt at ændre formatet fra TT:MM til [TT]:MM.




mandag den 9. september 2019

TIP: Fodnoternes udseende

Fra arkivet:
Denne artikel blev bragt første gang i september 2009:
Når du opretter fodnoter i et tekstdokument vil der blive lavet en linje i bunden af dokumentet og fodnoterne kan så skrives under denne linje. Du kan ændre linjen ved hjælp af sidetypografien Fodnote, hvor sidste fane. Her kan du ændre placering, vægt, længde og afstand til fodnoteindholdet. Hvis ikke ændringerne er synlige i dokumentet, skal du sætte markøren i fodnotens indholdet og dobbeltklikke på sidetypografien Fodnote.



Ved hjælp af afsnitstypografien Fodnote, kan du ændre udseendet af de enkelte fodnoter, f.eks. kant og skrifttype.

søndag den 8. september 2019

Kommentarer i Writer

Kommentarfunktionen i tekstbehandlingsprogrammet Writer er for mange en vigtig og meget brugt funktion, specielt hvis man samarbejder om et dokument.

I LibreOffice 6.4 får du mulighed for at markere en kommentar som løst.

På den måde kan du bearbejde kommentarerne en for en, og markere dem som løst efterhånden som du bearbejder dem. På den måde bliver kommentarerne en slags opgaveliste.

Løste kommentarer vises som udgangspunkt ikke i panelet til højre, men du kan vælge at vise både løste og uløste kommentarer.



torsdag den 5. september 2019

Nyt i 6.4: Indsæt QR-kode

Vi har lige frigivet LibreOffice 6.3, men allerede nu kan vi se hen imod næste version: 6.4.

En af de funktioner vi kan se frem til er indsæt QR-kode.

For at indsætte en QR-kode skal du (Impress, Draw, Writer og Calc) skal du vælge Indsæt ▸ Objekt ▸ QR-kode ...



QR-kodegeneratoren tager 3 input:
  • URL / tekst: Den tekst eller URL QR-koden skal indeholde.
  • Korrektion: Vælg kompleksiteten af QR-koden. Mere kompleks kan komme sig bedre, hvis den ødelægges. "Lav" foretrækkes ved lange webadresser.
  • Kant: En kant rundt omden genererede QR-kode.

Resultatet:
Med en mobiltelefon kan du med en særlig app tage et billede af QR-koden og automatisk åbne URL'en i telefonens browser.

onsdag den 4. september 2019

LibreOffice-udviklere samarbejder om at forbedre integration med PowerPoint

Der er gode ​​nyheder til alle brugere af præsentationssoftware af høj kvalitet: der er dannet et dedikeret team i LibreOffice med det formål at forbedre PPT / PPTX (PowerPoint) filformatstøtte.

Teamets medlemmer vil være i stand til at støtte hinanden gennem kodegennemsyn og rådgivning. Fremskridtene vil blive beskrevet her i nyhedsbrevet i den kommende tid.

LibreOffices kvalitetssikringsteam gennemgår i øjeblikket alle spørgsmål  vedr PPT- og PPTX og analyserer og prioriterer dem omhyggeligt. QA-teamet vil fortsat yde support i form af patch-test og -verifikation.

Eksempler på opgaver, som teammedlemmerne har arbejdet på:

    Mangel på lyd i gemte PPTX-filer
    Animation med voksende krympning i gemt PPTX
    Manglende understregning af hyperlink i åbnet PPT-fil
    Eksport af lukkede polyliner til PPTX

Alle opfordres til at deltage, enten i udvikling eller test. Eller hvis du har en PPT(X) -fil, der ikke ser korrekt ud i LibreOffice, så hjælp os med at forbedre kompatibiliteten - vedhæft den til en fejlrapport, så vores QA-team kan undersøge sagen.

fredag den 30. august 2019

Prøv LibreOffice Online


LibreOffice Online har eksisteret nogen tid, men først for ca. et halvt år siden fandt jeg et sted, hvor jeg  kunne afprøve selv. Jeg har haft jeg adgang til en testserver hos TDF, men der har jeg ikke mulighed for at afprøve alle funktionerne.

Hosting

Problemet er jo at LibreOffice Online ikke rigtig giver nogen mening, hvis ikke vi har et sted (enserver) at afvikle den fra. Det kan være på min egen server eller hos en ekstern udbyder. En mellemløsning  kan være at leje en server hos en cloududbyder, fx Amazon eller Azure.

Desuden skal LibreOffice Online implementeres i en løsning, hvor dokumenterne kan ligge, fx Nextcloude eller lignende.

Nextcloud kan sammenlignes med Dropbox, dog med den store forskel, at kun jeg selv har ansvar og adgang til serveren.

Læs mere om Nextcloud her: https://nextcloud.org/
Er du interesseret i at køre Nextcloud fra din egen server, kan du finde administrationsmanualen her: https://docs.nextcloud.com/server/16/admin_manual/
Installation og integration af LibreOffice Online i Nextcloud kan du læse om her: https://nextcloud.com/collaboraonline/

Hos firmaet webo.hosting kan det også lade sig gøre, men de tilbyder faktisk også en gratis løsning, som dog ikke har særlig meget plads (5 Gb). Jeg har ikke selv adgang til selve serveren, men kun til min egen brugerkonto. Og 5 GB er ikke ret meget plads hvis vi skal bruge den i virkeligheden, men det er ok til test.
Link til webo.hosting: https://clients.webo.hosting/aff.php?aff=30

Webo.hosting
Klik på "Hottest Offers" nederst til venstre og på næste side vælg "For home" og "Single free".

Her bor jeg på en server sammen med en masse andre (gratis) brugere, og jeg vil kunne udveksle dokumenter med andre brugere i samme miljø eller et helt andet sted.

I den billige ende findes der også en dedikeret familie-version (6 EUR/md) eller single-version (EUR/md). I alle tilfælde (bortset fra gratis-versionen) kan ekstra diskplads tilkøbes.

Fordelen ved at leje sig ind på denne måde, er at vi slipper for selv at administrere selve serveren. Det betaler vi firmaet for at gøre.

Webo.hosting påstår selv at de overholder EUs databeskyttelsesforordning (GDPR) og de skriver at deres servere er placeret i tyskland, Findland og Slovenien.

Sprog

Hos webo.hosting er brugergrænsefladen er oversat til dansk, men der desværre ikke installeret dansk stavekontrol.

Genvejstaster

Der er rigtig mange genvejstaster der fungerer helt som i off-line versionen.

Særlige funktioner

I LibreOffice Online er der nogle funktioner som fungerer anderledes end off-line. Det gælder fx alle situationer, hvor vi normalt vil røre ved computerens filsystem, som at gemme et dokument eller indsætte et billede. I disse funktioner skal afgøre om vi vil downloade/uploade (fra/til din egen pc) eller om du vil tilgå Nextcloud-serveren.

Markøren fungerer noget anderledes end i skrivebords­versionen, og ser da også anderledes ud. Det skyldes at LibreOffice Online også skal kunne bruges med touchskærm, fx på en tablet eller mobiltelefon.

lørdag den 24. august 2019

Ny finsk regering til fremme af open source

Den nye regering i Finland, der formelt blev udnævnt den 6. juni, vil fremme brugen af open source-software til offentlige services it-systemer. Anbefalingen af open source, åbne snitflader og open data er en del af regeringsprogrammet, der blev offentliggjort den 3. juni.

Læse mere : https://joinup.ec.europa.eu/collection/open-source-observatory-osor/news/public-it-systems

søndag den 18. august 2019

Holland advarer mod Office Online og Office apps

En rapport, der er udarbejdet for det nederlandske justitsministerium, advarer de statslige institutioner om ikke at bruge Microsofts Office Online eller mobile apps på grund af potentielle sikkerheds- og privatlivsrisici.

Det skriver The register : https://www.theregister.co.uk/2019/07/30/dutch_office_online_mobile/

Rapporten er udarbejdet af et konsulentfirma, bestilt af ministeriet, fandt, at Office Online og Office-mobilapperne skulle forbydes fra regeringsarbejde. Rapporten fandt, at apps ikke var i overensstemmelse med det sæt af privatlivsregler, som Redmond har indgået med den hollandske regering.

Det skal dog bemærkes, at den hollandske regering fortsat arbejder sammen med Microsoft for at fjerne disse funktioner, men dog advarer om, at regeringsinstitutioner bør undgå at benytte Office Online og Office-mobile apps.

Rapporten er en del af en større kampagne, som Microsoft fører i EU i kølvandet på GDPR. Redmond-giganten er blevet undersøgt af EU's Data Protection Supervisor for den måde, dens telemetri-værktøjer (som hjælper med at spore fejl og ydeevne) indsamler data om brugere i Europa og derefter gemmer dem på servere, der er befinder sig i USA.

Tidligere på året forbød den tyske databeskyttelseskommissær i delstaten Hessen at anvende Office 365 til skolebrug:
http://libreofficedk.blogspot.com/2019/07/office-365-bliver-forbudt-til-skolebrug.html

tirsdag den 13. august 2019

LibreOffice 6.3 er frigivet

Den 8. august blev LibreOffice 6.3 frigivet med en række nye funktioner og forbedringer.


Specielt vil jeg fremhæve betydelige hastighedsforbedringer, samt forbedringer til PDF-eksport og både import og eksport af OOXML (Microsoft formater).

Download: https://da.libreoffice.org/hent-libreoffice/
Nye funktioner: https://da.libreoffice.org/om-libreoffice/features/
Pressemeddelelse: https://blog.documentfoundation.org/blog/2019/08/08/tdf-announces-libreoffice-63/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=SIBjmHSHs-w (med danske undertekster)

onsdag den 24. juli 2019

Storbritannien støtter LibreOffice

Det Britiske regeringsagentur (styrelse) Government Digital Service (GDS) er trådt ind i The Document Foundations Advisory Board. GDS er en del af det britiske centraladministration, og forestår digitalisering af regeringen i Storbritannien.

GDS har været en langvarig tilhænger af vedtagelsen af filformatet ODF, og deres deltagelse i TDF repræsenterer en stærk tilslutning til projektets forpligtelse til fremme af åbne standarder og ODF.

TDF Advisory Board's (AB) primære funktion er at repræsentere tilhængere af projektet og give bestyrelsen (BoD) råd og vejledning. Derudover ligger AB i kernen i LibreOffice-økosystemet, og er som sådan nøglen til den videre udvikling af projektet.


Læs mere: https://blog.documentfoundation.org/blog/2019/07/24/uk-gds-joins-tdf-advisory-board/

mandag den 15. juli 2019

Office 365 bliver forbudt til skolebrug i tysk delstat

Office 365 bliver forbudt til skolebrug i tysk delstat: frygter masseovervågning fra USA
Microsoft har ikke leveret den fornødne garanti for, at elevdata fra brug af Office 365 ikke udsættes for amerikansk masseovervågning. Derfor har den tyske databeskyttelseskommissær i delstaten Hessen nu indført forbud mod softwareløsningen. 
...
Udviklingen er resultatet af flere års debat i Tyskland om, hvorvidt tyske skoler og andre offentlige institutioner overhovedet skal bruge Microsoft-software.
Det skriver Version2 i en artikel: https://www.version2.dk/artikel/office-365-bliver-forbudt-skolebrug-tysk-delstat-frygter-masseovervaagning-usa-1088484

mandag den 8. juli 2019

LibreOffice 6.3 RC1

Vi nærmer os version 6.3 og mandag d. 8. juli får vi lov til at afprøve første release candidate.

Du kan hente den her: https://da.libreoffice.org/hent-libreoffice/test/

fredag den 21. juni 2019

Oversættelse

LibreOffice består af 104.044 tekststrenge i programmet og 472.774 tekststrenge i hjælpen. I hver eneste version kommer der 10-15.000 nye eller ændrede tekster, som vi skal forholde os til i den danske oversættelse.

Oversættelsen foretages af en lille håndfuld frivillige, som først oversætter, hvorefter en anden kontrollerer.

Brugergrænsefladen i LibreOffice 6.3 er helt oversat til dansk, men vi mangler fortsat at få færdigbehandlet omkring 5.600 ord i ca. 600 tekststrenge.

Efterhånden som testversionerne kommer, kigger vi også efter om der er elementer i brugergrænsefladen som ikke giver mening. Eksempelvis er der et enkelt sted i beta-versionen, hvor ordet "redact" er oversat til "klargør" i stedet for "maskér". Det pågældende ord er sikkert blevet oversat før vi besluttede at den helt nye funktion skulle hedde "Maskering".
 

Du kan læse mere om den nye maskeringsfunktion her: http://libreofficedk.blogspot.com/2019/06/nyt-i-version-63-maskering.html

torsdag den 20. juni 2019

Nyt i 6.3: Forbedret tilgængelighed i eksporteret PDF

Der er flere forbedringer til eksport af opmærkede PDF-filer, hvilket forbedrer tilgængeligheden:
  • Bedre opmærkning af punktlister og nummererede lister
  • Eksport af titel og beskrivelse (alt text) for billeder
  • Billeder i sider eller dias som er indsat i baggrunden eksporteres som såkaldte artifacts, og oplæses derfor ikke af således ikke af skærmlæseren.
  • Det er muligt at eksportere til PDF/A-2, hvilket afløser forældet version PDF/A-1.


tirsdag den 18. juni 2019

Nyt i 6.3: Baggrund fylder hele siden

Hidtil har det været temmelig besværligt at designe en side i Writer, hvor sidens baggrund fylder hele bredden. Hidtil har fx et indsat billede "kun" gå fra margin til margin.

Et godt eksempel er nyhedsbrevets forside og bagside.

Fra version 6.3 vil baggrunden, uanset om det er et billede, en farveovergang eller skravering, fylde hele siden.



Du kan indsætte noget som baggrund, enten direkte på siden eller som en del af en sidetypografi.

tirsdag den 4. juni 2019

Nyt i version 6.3: Maskering

En af de nye spændende funktioner i LibreOffice 6.3 er maskering.

Maskering betyder at du i et eksisterende dokument, overstreger enkelte dele. Du har måske set eksempler fra dokumenter, som stammer fra aktindsigt, hvor fx. et CPR-nummer er maskeret (sløret) i det endelige dokument.

Eksempel med maskeret tekst

Du kan maskere indholdet fra tekstdokumenter, regneark og tegninger. Fordi du kan indlæse PDF-filer som en tegning, kan du også maskere PDF-dokumenter.

Maskering foregår ved at du i et eksisterende dokument vælger Funktioner - Masker (i beta-versionen skal du vælge Funktioner - Klargør). Hermed bliver dokumentet konverteret til et Draw-dokument, og du ser en ekstra værktøjslinje, hvor du kan maskere rektangært, maskere med frihånd samt gemme resultatet.



Resultatet eksporteres til PDF, enten med det maskerede oversteget med sort eller hvid farve.

PDF-files som du får som resultat indeholder et billede, hvor teksten kan læses, men du kan ikke se den overstregede tekst. PDF-filen svarer til et indskannet dokument.
Eksempel med frihåndsmaskering

LibreOffice 6.3 - beta

LibreOfifce 6.3 Beta1 er klar til at blive afprøvet.



Hent den her: https://da.libreoffice.org/hent-libreoffice/test/

mandag den 3. juni 2019

Mangler vi en open source-strategi for den offentlige sektor?

En undersøgelse fra IDA IT viser, at størstedelen af ingeniører arbejder med open source og er glade for det. Den positive indstilling til open source findes både på ledelsesniveau, blandt mellemledere og i IT-afdelingen.

Undersøgelsen viser også at 54% erklærer sig delvis enig eller helt enig i, at Folketinget bør udarbejde en open source strategi for den offentlige sektor.

Du kan læse mere om undersøgelsen her: https://www.version2.dk/artikel/undersoegelse-tre-ud-fire-ingenioerer-anvender-open-source-1088096

mandag den 20. maj 2019

LibreOffice 6.3 er godt på vej


LibreOffice 6.3 forventes at ramme din computer allerede i august 2019.

En af nyhederne er "Dagens tip", som viser sig når du starter programmet. Tips er opdelt i moduler, så når du starter tekstbehandlingsprogrammet, er det tip til tekstbehandling.


Bare rolig. Du kan slå det fra, hvis du ikke ønsker at få vist tips. Vi forventer at alle tips er oversat, når vi når til august.

Hvis du allerede nu gerne vil prøve den nye version af, kan du downloade den aller første testversion (alpha1) her: https://da.libreoffice.org/hent-libreoffice/test/

mandag den 6. maj 2019

Season of Docs

Vi kender efterhånden Google Summer of Code (GSoC) ganske godt, da LibreOffice har haft fornøjelsen igennem efterhånden mange år. Programmet går ud på at Google betaler lønnen og The Document Foundation ansætter. I GSoC er det programmørstuderende.

Nu skal vi også til at lære sige GSoD (Google Season of Docs). Samme koncept, bortset fra at det ikke er programmører, men technical writers.

Citat fra programbeskrivelsen:
"Målet med Season of Docs er at skabe rammerne for at tekniske forfattere og open source-projekter arbejder sammen om det fælles mål, at forbedre dokumentationen for et open source-projekt."

The Document Foundation er naturligvis med på ideen, og er allerede godkendt af Google.

Læs mere om GSoD: https://developers.google.com/season-of-docs/docs/
Oversigt over ideer for LibreOffice dokumentation: https://wiki.documentfoundation.org/Documentation/GSoDOC/2019 

onsdag den 1. maj 2019

Du behøver ikke være programmør!

Kampagnen "En måned for LibreOffice" er startet.
Du kan læse mere her: http://libreofficedk.blogspot.com/2019/04/en-maned-for-libreoffice.html.

Du behøver ikke være programmør for at være med. Der er mange andre opgaver, end decideret udvikling.

Du kan hjælpe andre brugere!

Du kan hjælpe med at svare på spørgsmål flere steder. Det engelske forum er her: http://ask.libreoffice.org/
Det danske forum er her: https://forum.liboforum.dk/
Der bliver også stillet spørgsmål i forskellige grupper på Facebook.

Du kan kvalificere fejlmeldinger!

Hver dag får vi meldinger ind fra brugere, som mener at de har fundet en fejl i programmet. Der ligger et stort arbejde i at reproducere fejl, og måske hjælpe med at afdække om fejlen opstår under bestemte betingelser. Ofte sker det at den samme fejl allerede er meldt ind, og så skal den nye fejlmelding opdateres med oplysninger om "hovedfejlen".
Det hele foregår i bugzilla, hvor du kan begynde at kigge efter nye fejl: https://bugs.documentfoundation.org/buglist.cgi?bug_status=__open__&content=&no_redirect=1&order=changeddate%20DESC%2Cpriority%2Cbug_severity&product=&query_based_on=&query_format=specific

Du kan reklamere for LibreOffice!

Hvordan du gør det, er helt op til dig selv. Her er et par ideer:
  • Skriv om LibreOffice på din blog eller på Twitter og Facebook. Brug hashtag: #libreoffice .
  • Del og "Like" hver gang du ser noget positivt om LibreOffice
  • Fortæl dine venner om LibreOffice og hjælp dem med at hente og installere programmet. Hjælp dem også gerne med at blive tilmeldt nyhedsbrevet.
  • Print nyhedsbrevet ud og hæng det op på skolens opslagstavle

Hjælp med at oversætte!

Vi er allerede i gang med at oversætte version 6.3 til dansk, og det foregår her: https://translations.documentfoundation.org/da/
Først opretter du dig som bruger, og derefter følger du vejledningen her: https://wiki.documentfoundation.org/Language/Pootle/da

Skriv vejledninger!

Om du skriver på dansk eller engelsk, eller om du oversætter fra engelsk til dansk, er ikke så vigtigt.
Du starter her: https://www.libreoffice.org/community/docs-team

Programmør?

Er du programmør og vil du gerne hjælpe til med at finde og rette fejl eller udvikle nye funktioner, kan du komme igang meget nemt. Du kan starte med at besøge disse to sider:
LibreOffice gør meget ud af at byde nye programmører velkommen. Det sker ved at du kan blive tilknyttet en fast mentor, du kan deltage i workshops om udvikling i C++ og du vil blive tildelt "lette" opgaver, såkaldte "easy hacks". Du kan læse mere om easy hacks her: https://wiki.documentfoundation.org/Easy_Hacks

søndag den 28. april 2019

Programmering med Python

Programmeringssproget Python vinder stor udbredelse for tiden, hvilket måske hænger sammen med at det er et programmeringssprog som er open source, og som ikke er afhængig af et bestemt operativsystem. Python er, lige som Java, helt platformsuafhængig. Til gengæld forudsætter afvikling af programmerne, at brugeren har et afviklingsmiljø installeret.

Python bruges i øvrigt som makrosprog i mange open source programmer, f.eks. Inkscape, Gimp og LibreOffice.

Når du downloader og installerer LibreOffice, får du helt automatisk et Python afviklingsmiljø med i pakken.

Python i LibreOffice

Hvis du programmerer makroer i LibreOffice Basic, benytter du den indbyggede IDE (integrated Development Environment), men til Python må du selv vælge hvilket udviklingsmiljø du gerne vil bruge. Der er mange at vælge imellem. Geany, PyCharm og Eclipse er bare eksempler.

Der er tre ting du skal være opmærksom på, inden du går i gang:
  1. Pythonfilen skal være placeret i dit brugerkatalog under user/Scripts/python/ eller en folder derunder. På min PC er det her: /home/leif/.config/libreoffice/4/user/Scripts/python
  2. Den makro (Python-funktion) du gerne vil stille til rådighed i LibreOffice brugergrænsefladen skal "udstilles" ved at tilføje navnet til Tuple-variablen g_exportedScripts.
  3. For at tilgå dokumentobjekter i LibreOffice skal du benytte XSCRIPTCONTEXT ved at kalde en af funktionerne getDocument (), getInvocationContext (), getDesktop (), getComponentContext (). Når først du har gjort det, kan du tilgå LibreOffice ad bagvejen, altså programmere makroer.
Her er et klassisk eksempel (Hello world):

# -*- coding: utf-8 -*-
# !/usr/bin/env python

import uno

def HelloWorld():
    """Write Helo World in Writer"""

    try:
        ctx = remote_ctx                   # use in development
    except:
        ctx = uno.getComponentContext()    # use in production

    # get desktop
    desktop = ctx.getByName("/singletons/com.sun.star.frame.theDesktop")
    # get document
    document = desktop.getCurrentComponent()
    # access the document's text property
    text = document.Text
    # create a cursor
    cursor = text.createTextCursor()
    # insert the text into the document
    text.insertString(cursor, "Hello World", 0)

HelloWorld()

g_exportedScripts = HelloWorld,


Du kan læse mere om Python i LibreOffice her: https://help.libreoffice.org/6.3/en-US/text/sbasic/python/main0000.html

Du kan læse mere om XSCRIPTCONTEXT her: https://wiki.openoffice.org/wiki/Python/Transfer_from_Basic_to_Python

Der er masser af muligheder på internettet for at lære programmering med Python. Du kan f.eks. tage et komplet kursus på Massachusetss Institute of Technology (MIT) helt gratis: https://ocw.mit.edu/courses/electrical-engineering-and-computer-science/6-0001-introduction-to-computer-science-and-programming-in-python-fall-2016/

Nye regnearksfunktioner

Igennem de seneste mange versioner af LibreOffice er der tilføjet adskillige nye regnearksfunktioner. Der er allerede nu planer om at implementere endnu en funktion i LibreOffice, nemlig Fouriertransformation.

Indrømmet. Det er en af de mere langhårede regnearksfunktioner, og jeg kan ikke lige huske hvornår jeg sidst har haft brug for den. Men den er altså på vej med LibreOffice 6.3.



Wikipedia om FOURIER-funktionen: https://da.wikipedia.org/wiki/Fouriertransformation

torsdag den 25. april 2019

Når 'det offentlige' køber ind

Undertitlen kunne være: "sker det med bind for øjnene".

Det har været fremme at Københavns Kommune antageligt skal have spildt en masse penge på at indkøbe Office-licenser, uden at tage dem i brug med det samme. Hele sagen afvises af Københavns Kommune med forskellige forklaringer.

Det er fair nok.

Citat fra Berlingske:
"Københavns Kommune har anvendt millioner af kroner på IT-software, der blev købt og betalt for så at samle digitalt støv i mange måneder. Millioner ud af vinduet, siger ekspert."
Svaret fra Københavns Kommune (i korte træk):
"Det  er Koncern  IT’s  vurdering,  at  Københavns  Kommune  har  foretaget  det økonomisk mest fordelagtige indkøb af Office 365."
Hele sagen afdækker dog en række forhold, som gør sig gældende når offentlige myndigheder køber software hos Microsoft. Da jeg læste artiklen i Berlinske og efterfølgende svaret (fra Koncern-IT til Økonomiudvalget), faldt det mig ind, at jeg har hørt historien før:

Når det offentlige køber kontorsoftware, sker det helt og aldeles på Microsofts vilkår. Vi talte rigtig meget om det omkring 2006-2009, hvor vi havde diskussionen om de famøse åbne standarder.

Citat fra "Orientering til Økonomiudvalget om Office 365":
"Den benyttede model for indkøb af licenser er således Microsofts markedsmodel, som Koncern IT ikke har kunne finde eksempler på, er blevet fraveget.

Derudover har Koncern IT før anskaffelsen af Office 365 undersøgt markedet for andre produkter som eventuel kunneanvendes som kontorpakke, men reelt fandtes der ikke alternativer til Microsoft. Der er altså tale om, at Microsoft har en monopollignende status på markedet for kontorpakker, hvorfor forhandlingsudgangspunktet som følge deraf er vanskeligt."
og ...
"Den valgte aftale på SKI 02.06-samlet forventet udgift over 6 år ca. 172 mio. Kr."
I 2009 afleverede Konkurrencestyrelsen sin rapport til Folketinget om markedet for kontorsoftware. Den gang var konklussionen, at Microsoft dominerer markedet, og at der reelt ikke findes alternativer.

Nu kommer det så frem, at der i de mellemliggende 10 år, ikke er sket noget som helst. Markedssituationen er fortsat til Microsofts fordel og til vores (skatteydere) ugunt.

Hvordan kan vi fortsætte med at lade stå til og bare lade som om at alt er godt? Hvorfor tager vi ikke fat om problemerne, og bruger de næste 10 år på at slippe af med de såkaldte bindinger? Jeg er sikker på at det godt kan betale sig. Der er simpelthen så mange penge på spil, at der vil være rigeligt til både at fjerne hindringerne og implementere en bedre og billigere løsning.

Citater fra Konkurrencestyrelsens rapport "Markedet for kontorsoftware" fra 2009:
"Microsoft har således en meget dominerende markedsposition. Denne meget do-minerende markedsposition har Microsoft haft i en årrække, hvor Microsofts kontorpakker har været baseret på proprietære formater. "
"Det fremgår fx af analyserne i denne rapport, at Microsoft – ud over at være den dominerende udbyder på markedet for kontorsoftware – også er den domineende udbyder på markederne for styresystemer og serversoftware, dvs. på de produkter, hvor der er tekniske bindinger ift. kontorsoftware,..."
"2006 var omsætningen på kontorsoftware på ca. 800 mio. kr., "
"Markedet er præget af en række markedsbarrierer (netværkseffekter, store udviklingsomkostninger, tekniske og praktiske barrierer), som gennem de seneste 10-15 år har gjort det svært for nye aktører at vinde markedsandele, selv om de anvender en række forskellige forretningsmodeller som fx lavprispakker, abonnementsordninger eller gratispakker. "
Artikel i Berlinske: https://www.berlingske.dk/samfund/koebenhavns-kommune-beskyldes-for-ekstremt-overforbrug-betalte-mere-end-ti

Office 365: Københavns Kommune har indgået den bedst mulige aftale: https://www.kk.dk/nyheder/office-365-koebenhavns-kommune-har-indgaaet-den-bedst-mulige-aftale

Konkurrencestyrelsens rapport "Markedet for kontorsoftware" fra 2009: https://www.kfst.dk/media/3010/markedet-for-kontorsoftware-12082009-analyse.pdf

onsdag den 24. april 2019

En måned for LibreOffice

LibreOffice er udviklet af hundredvis af mennesker over hele verden: frivillige, der arbejder hjemmefra, certificerede udviklere, der er en del af vores kommercielle økosystem og andre tilhængere og brugere. I løbet af årene er der tilføjet mange nye funktioner, tests er blevet gennemført, og mange bidrager til at gøre hver udgivelse poleret og pålidelig. Vi er utrolig taknemmelige for deres indsats!

Hvis du er regelmæssig bruger af LibreOffice, kan du også give os en hånd!

I maj 2019 kører vi En måned for LibreOffice - en kampagne for at belønne bidrag til programmet og fællesskabet. Alle, der hjælper, kan kræve en pakke med klistermærker, og denne gang har vi en ekstra bonus: 10 bidragsydere vil blive valgt tilfældigt ud, og vil modtage et eksklusivt LibreOffice glaskrus.


Din hjælp er vigtig for LibreOffice-projektet, men det er også godt for dig selv! Hvis du er interesseret i en mulig fremtidig karriere inden for software - f.eks. med  programmering, kvalitetssikring, brugergrænsefladedesign, dokumentation, brugersupport og andre emner - er det også en god ide at deltage i En måned for LibreOffice:
  • Opbyg dine færdigheder
  • Få erfaring i et velkendt softwareprojekt
  • Skab nye kontakter
  • Sæt det hele på dit CV!
Så hvad sker der nu? Den 1. maj udsender vi detaljerne om hvordan du kan involvere dig - så hold dig opdateret!

torsdag den 4. april 2019

Tidligere versioner

Leder du efter en helt specifik version af LibreOffice?

Måske fordi du skal teste en given funktion over flere versioner, eller fordi du gerne vil en tur ned ad Memory Lane?

Du kan nu hente samtlige versioner af LibreOffice siden version 3.3.0.4 (04-Oct-2011). Du kan finde alle versionerne her: https://downloadarchive.documentfoundation.org/libreoffice/old/

søndag den 17. marts 2019

Nyhedsbrevet er blandt de mest populære postlister

The Document Foundation har 133 forskellige postlister.

Det danske nyhedsbrev er faktisk nr. 6 på listen over postlister, målt på antal abonnenter. Kigger vi på de lokale postlister er kun en fransk og en tysk postliste mere populære.

Her ses toppen af listen:
  1. announce@documentfoundation.org 4976
  2. users@global.libreoffice.org 1525
  3. users@fr.libreoffice.org 637
  4. announce@de.libreoffice.org 630
  5. discuss@documentfoundation.org 563
  6. nyhedsbrev@da.libreoffice.org 528
  7. users@de.libreoffice.org 512
  8. l10n@global.libreoffice.org 433
  9. usuarios@pt-br.libreoffice.org 392
  10. users@es.libreoffice.org 369
  11. documentation@global.libreoffice.org 346
  12. marketing@global.libreoffice.org 341
  13. users@it.libreoffice.org 309
  14. users@ja.libreoffice.org 287
Hvis du kender nogen der kunne være interesseret i at abonnere på nyhedsbrevet, så hjælp dem med at tilmelde sig. 

Tilmelding:
Skriv en mail til: nyhedsbrev+subscribe@da.libreoffice.org

Afmelding:
Skriv en mail til: nyhedsbrev+unsubscribe@da.libreoffice.org