tirsdag den 18. oktober 2016

Sjældent brugt: Lad tekst følge en streg

Lidt ovre i DTP-afdelingen har jeg eksperimenteret lidt med at lave sjove og dekorative skrifteffekter. Fontwork-galleriet giver en række gode standardløsninger, men du har faktisk mulighed for at skrive tekst, som flyder langs en frihåndstegnet streg eller en bue.

Første trin er at tegne en streg ved hjælp af en af funktionerne Streg, Fihåndslinje, Kurve eller Polygon. Jeg vælger i dette tilfælde at tegne en simpel kurve med Kurveværktøjet.

Nu dobbeltklikker jeg på kurven og tilføjer en tekst: ”LibreOffice nyhedsbrev”. Resultatet er at teksten vises skråt (lidt tilfældigt) inde i kurven.

Marker nu kurven og vælg fra menuen Formater – Tekstboks og figur – Fontwork, hvorefter du ser en flydende dialogboks, med navnet Fontwork. Dialogen er kun synlig, når din figur er markeret.


I dialogens øverste linje kan du vælge hvordan teksten skal følge stregen.
  • Vælg f.eks. ikon nr. 2 fra venstre, som hedder ”Rotèr”.
  • Vælg nu på anden ikonlinje det sidste (længst til højre) ikon ”Automatisk tekststørrelse”.
  • På den nederste ikonlinje, klik på det første ikon ”Kontur” for at fravælge dette. Linje du tegnede er nu skjult.
  • Fortsæt selv med eksperimenter, f.eks. ændre skriftfarve og tilføje tekstkontur eller slagskygge.


Det er også muligt at benytte figurer som udgangspunkt for Fontwork, men det kræver lidt ekstra arbejde. Vi skal f.eks. bruge Draw i stedet for Writer.
Første udfordring for os er at værktøjet Fontwork (Fontwork-dialogen) ikke er aktiv i Draw, hvilket vi kan reparere selv. Vi skal ind i Funktioner - Tilpas og tilføje Fontwork enten til en menu eller en værktøjslinje. Du finder Fontwork i kategorien Formater. Jeg har tilføjet Fontwork til menuen Formater.
  1. Opret nu en figur, f.eks. en cirkel eller lignende.
  2. Højreklik på cirklen og vælg Konverter - Til kurve.
  3. Dobbeltklik og skriv den tekst du ønsker at få vist
  4. Marker objektet og aktiver Fontwork-dialogen (som du placerede i en menu eller på en værktøjslinje tidligere.
  5. Vær kreativ!

Når du er færdig kan du klippe-klistre resultatet til et Writer-dokument, eller du kan tilføje resultatet til Galleriet.