fredag den 30. august 2019

Prøv LibreOffice Online


LibreOffice Online har eksisteret nogen tid, men først for ca. et halvt år siden fandt jeg et sted, hvor jeg  kunne afprøve selv. Jeg har haft jeg adgang til en testserver hos TDF, men der har jeg ikke mulighed for at afprøve alle funktionerne.

Hosting

Problemet er jo at LibreOffice Online ikke rigtig giver nogen mening, hvis ikke vi har et sted (enserver) at afvikle den fra. Det kan være på min egen server eller hos en ekstern udbyder. En mellemløsning  kan være at leje en server hos en cloududbyder, fx Amazon eller Azure.

Desuden skal LibreOffice Online implementeres i en løsning, hvor dokumenterne kan ligge, fx Nextcloude eller lignende.

Nextcloud kan sammenlignes med Dropbox, dog med den store forskel, at kun jeg selv har ansvar og adgang til serveren.

Læs mere om Nextcloud her: https://nextcloud.org/
Er du interesseret i at køre Nextcloud fra din egen server, kan du finde administrationsmanualen her: https://docs.nextcloud.com/server/16/admin_manual/
Installation og integration af LibreOffice Online i Nextcloud kan du læse om her: https://nextcloud.com/collaboraonline/

Hos firmaet webo.hosting kan det også lade sig gøre, men de tilbyder faktisk også en gratis løsning, som dog ikke har særlig meget plads (5 Gb). Jeg har ikke selv adgang til selve serveren, men kun til min egen brugerkonto. Og 5 GB er ikke ret meget plads hvis vi skal bruge den i virkeligheden, men det er ok til test.
Link til webo.hosting: https://clients.webo.hosting/aff.php?aff=30

Webo.hosting
Klik på "Hottest Offers" nederst til venstre og på næste side vælg "For home" og "Single free".

Her bor jeg på en server sammen med en masse andre (gratis) brugere, og jeg vil kunne udveksle dokumenter med andre brugere i samme miljø eller et helt andet sted.

I den billige ende findes der også en dedikeret familie-version (6 EUR/md) eller single-version (EUR/md). I alle tilfælde (bortset fra gratis-versionen) kan ekstra diskplads tilkøbes.

Fordelen ved at leje sig ind på denne måde, er at vi slipper for selv at administrere selve serveren. Det betaler vi firmaet for at gøre.

Webo.hosting påstår selv at de overholder EUs databeskyttelsesforordning (GDPR) og de skriver at deres servere er placeret i tyskland, Findland og Slovenien.

Sprog

Hos webo.hosting er brugergrænsefladen er oversat til dansk, men der desværre ikke installeret dansk stavekontrol.

Genvejstaster

Der er rigtig mange genvejstaster der fungerer helt som i off-line versionen.

Særlige funktioner

I LibreOffice Online er der nogle funktioner som fungerer anderledes end off-line. Det gælder fx alle situationer, hvor vi normalt vil røre ved computerens filsystem, som at gemme et dokument eller indsætte et billede. I disse funktioner skal afgøre om vi vil downloade/uploade (fra/til din egen pc) eller om du vil tilgå Nextcloud-serveren.

Markøren fungerer noget anderledes end i skrivebords­versionen, og ser da også anderledes ud. Det skyldes at LibreOffice Online også skal kunne bruges med touchskærm, fx på en tablet eller mobiltelefon.

lørdag den 24. august 2019

Ny finsk regering til fremme af open source

Den nye regering i Finland, der formelt blev udnævnt den 6. juni, vil fremme brugen af open source-software til offentlige services it-systemer. Anbefalingen af open source, åbne snitflader og open data er en del af regeringsprogrammet, der blev offentliggjort den 3. juni.

Læse mere : https://joinup.ec.europa.eu/collection/open-source-observatory-osor/news/public-it-systems

søndag den 18. august 2019

Holland advarer mod Office Online og Office apps

En rapport, der er udarbejdet for det nederlandske justitsministerium, advarer de statslige institutioner om ikke at bruge Microsofts Office Online eller mobile apps på grund af potentielle sikkerheds- og privatlivsrisici.

Det skriver The register : https://www.theregister.co.uk/2019/07/30/dutch_office_online_mobile/

Rapporten er udarbejdet af et konsulentfirma, bestilt af ministeriet, fandt, at Office Online og Office-mobilapperne skulle forbydes fra regeringsarbejde. Rapporten fandt, at apps ikke var i overensstemmelse med det sæt af privatlivsregler, som Redmond har indgået med den hollandske regering.

Det skal dog bemærkes, at den hollandske regering fortsat arbejder sammen med Microsoft for at fjerne disse funktioner, men dog advarer om, at regeringsinstitutioner bør undgå at benytte Office Online og Office-mobile apps.

Rapporten er en del af en større kampagne, som Microsoft fører i EU i kølvandet på GDPR. Redmond-giganten er blevet undersøgt af EU's Data Protection Supervisor for den måde, dens telemetri-værktøjer (som hjælper med at spore fejl og ydeevne) indsamler data om brugere i Europa og derefter gemmer dem på servere, der er befinder sig i USA.

Tidligere på året forbød den tyske databeskyttelseskommissær i delstaten Hessen at anvende Office 365 til skolebrug:
http://libreofficedk.blogspot.com/2019/07/office-365-bliver-forbudt-til-skolebrug.html

tirsdag den 13. august 2019

LibreOffice 6.3 er frigivet

Den 8. august blev LibreOffice 6.3 frigivet med en række nye funktioner og forbedringer.


Specielt vil jeg fremhæve betydelige hastighedsforbedringer, samt forbedringer til PDF-eksport og både import og eksport af OOXML (Microsoft formater).

Download: https://da.libreoffice.org/hent-libreoffice/
Nye funktioner: https://da.libreoffice.org/om-libreoffice/features/
Pressemeddelelse: https://blog.documentfoundation.org/blog/2019/08/08/tdf-announces-libreoffice-63/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=SIBjmHSHs-w (med danske undertekster)