fredag den 4. september 2015

Hvor er (Apache) Open Office blevet af?

Spørgsmålet dukker af og til op:
"Hvad er forskellen på LibreOffice og Open Office?"
eller
"Jeg har Open Office - skal jeg skifte til LibreOffice?"
Jeg har med vilje ikke involveret mig i "slåskampen" indtil nu, men jeg synes det er på tide at vi erklærer Open Office for død!

Baggrunden er at IBM helt har forladt Open Office, og projektet er reelt nødlidende. Den tidligere "release manager" er fratrådt, og det har ikke været muligt at finde en ny. Der er reelt kun to-tre frivillige udviklere, hvilket blandt andet giver sig udtryk i manglende vedligeholdelse.

Bruce Byfield ridser Apache situationen op således:
Med andre ord kan OpenOffice beskrives som langsomt døende, ikke blot i dvale.
Se http://www.linuxpromagazine.com/Online/Blogs/Off-the-Beat-Bruce-Byfield-s-Blog/Apache-OpenOffice-Not-Dead-Yet


Seneste release var 21 august 2014, og en alvorlig sikkerhedsbrist (CVE-2015-1774), som blev konstateret i februar/marts 2015, er endnu ikke rettet.

En blogger udtrykker sig meget klart på denne måde:
De har kendt til det siden april 2015 og har endnu ikke løst det. De har distribueret mere end 8 millioner kopier af AOO siden 27. april med en  alvorlig sårbarhed (og 143 mio før det).

Rettelsen er, bogstaveligt talt, at fjerne en enkelt fil fra installationsprogrammet. De har i fem måneder ikke taget sig sammen til at gøre dette.
Se mere her: http://www.hacoder.com/2015/09/urgent-get-the-hell-off-apache-openoffice/

Han afslutter sin artikel således:
Fortæl det til alle du kender. Fortæl det til dine forfatter-venner. Fortæl det til din familie, som har en gammel kopi. Fortæl nogen du ser der bruger OpenOffice. Installer LibreOffice, som ligner OpenOffice, men som faktisk bliver udviklet og vedligeholdt. LibreOffice viser at de tager deres slutbrugere alvorligt.

Problemet er, at det gamle 'brand' Open Office hænger ved, og mange mennesker husker det, og søger efter det på internettet.

Det har blandt andet fået en prominent udvikler fra GNOME-projektet.  Christian Schaller til at skrive et åbent brev til Apache Foundation. Han beder Apache Foundation om at dirigere trafikken (downloads) videre til LibreOffice, fordi det vil være det der er bedst for alle parter. Det er utroværdigt at tilbyde brugere at downloade software med en kendt alvorlig sikkerhedsbrist, uden tydeligt at skrive det i "varedeklarationen".

https://blogs.gnome.org/uraeus/2015/08/17/an-open-letter-to-apache-foundation-and-apache-openoffice-team/

Tidsskriftet The Guardian har skrevet en længere analyse af situationen, som med forskellige vinkler, når frem til at kampen er slut, fordi den ene part er død. Det er kun sekundanterne der forsøger at overbevise om det modsatte.

http://www.theguardian.com/technology/askjack/2015/sep/03/switch-openoffice-libreoffice-or-microsoft-office?CMP=twt_a-technology_b-gdntech