mandag den 30. marts 2015

I Indien er open source det foretrukne valg

Indien har valgt at alle IT-indkøb i i det offentlige fremover som udgangspunkt skal være open source.

Tilsvarende lovgivning er tidligere set andre steder i verden, men det bemærkelsesværdige ved beslutningen i Indien er, at det gælder såvel indkøb af nye systemer, men også ved opgradering af eksisterende systemer. 

Samtidig etablerer Indiens regering en supportorganisation, som skal sikre at overgangen til open source kan ske uden store problemer.

Læs mere: http://www.computerworlduk.com/blogs/open-enterprise/india-oss-3605745/

torsdag den 26. marts 2015

Storbritannien udgiver værktøjskasse for åbne dokumenter

Som jeg tidligere har skrevet om, har Storbritannien besluttet at kun ODF-formatet er anerkendt som udvekslingsformat for dokumenter.

Det kan du læse om her: http://libreofficedk.blogspot.dk/2014/07/storbritannien-vlger-een.html og her: http://libreofficedk.blogspot.dk/2014/12/odf-i-storbritannien-hvor-langt-er-de.html.

Organisationen Community for Open Interoperability Standards (Storbritanniens gren af Open Forum Europe) har nu i samarbejde med en række organisationer, firmaer og myndigheder produceret en letforståelig forklaring på, hvad ODF er og hvorfor åbne dokumentformater er så vigtige.

Værktøjskassen består af en lille brochure som forklarer sammenhængene samt en infographic, som viser sammenhængene grafisk.


Værktøjskassen forklares på hjemmesiden sådan her:
Denne værktøjskasse indeholder en mappe med principper og infographic til britiske regerings teknologiledere, til brug i uddannelsen af offentligt ansatte om valgmuligheder og fordele ved brug af ODF. Indholdet i folderen forklarer principper og fordele ved ODF samt en sammenligning af konkurrerende formater, og den række af ODF redigeringsfunktioner der for øjeblikket er til rådighed. Et afsnit indeholder tekniske værktøjer og offentlig kontakter som reference, sammen med uddrag og højdepunkter fra den nuværende britiske regerings politik for åbne standarder. Værktøjskassen forventes at blive suppleret med yderligere dokumenter i fremtiden, heriblandt digitale aktiver og præsentationer.

Du kan finde værktøjskassen her: http://www.openforumeurope.org/library/ODF/odf-toolkit/

onsdag den 25. marts 2015

LibreOffice konferencen i Aarhus søger sponsorer

LibreOffice Konferencen er den årlige sammenkomst, for LibreOffice fællesskabet, og dette er femte gang (efter Paris, Berlin, Milan og Bern).

Ved LibreOffice konferencen samles brugere for at netværke med  udviklere, designere, oversættere, dokumentarister, supportere og andre ambassadører, og for at høre seneste nyt fra LibreOffice.

Konferencen afholdes i år i Aarhus i dagene 23 - 25 september.


Sponsorer inviteres til at deltage med den pakke, som passer bedst. Fast definerede sponsorpakker gør det muligt at præsentere virksomheden eller tekniske emner på LibreOffice Konferencen. Der er mulighed for at tegne sponsoraftaler mellem 7.500 - 37.500 kroner.

Vi har allerede tilkendegivelser fra flere internationale virksomheder og organisationer, men vi vil også meget gerne se danske virksomheder, myndigheder og organisationer blandt sponsorerne.

Læs mere om sponsorprogrammet her: http://conference.libreoffice.org/2015-da-DK/sponsor-da-DK/

Konferencen arrangeres af "Foreningen Dansk LibreOffice konference 2015" i samarbejde med Aarhus Kommune.

Foreningen er registreret i selskabsregistret: http://datacvr.virk.dk/data/visenhed?enhedstype=virksomhed&id=36248203

LibreOffice Online

IceWarp og Collabora vil, sammen med de hundredevis af øvrige bidragydere, implementere en fuldstændig understøttelse af online redigering med LibreOffice. Løsningen vil bestå af LibreOffice på serveren, og en HTML5-klient, som afvikles i din browser.

Resultatet vil være en komplet serverløsning, som enhver anden tjenesteudbyder eller organisation kan benytte i deres applikationer og tjenester. Hermed bliver det fremover muligt at redigere ODF-dokumenter online via forskellige interne og eksterne tjenester, hvilket ikke har været muligt tidligere.

Løsningen forventes at være brugbar ved udgangen af 2015.

Flere informationer:

https://libreoffice-from-collabora.com/icewarp-and-collabora-are-working-on-libreoffice-online-document-editing-an-open-source-alternative-to-google-apps-office-365/

og

http://blog.documentfoundation.org/2015/03/25/libreoffice-to-become-the-cornerstone-of-the-worlds-first-universal-productivity-solution/

En mere teknisk beskrivelse: https://people.gnome.org/~michael/blog/2015-03-25-libreoffice-icewarp.html 

søndag den 22. marts 2015

Tip: Genvej til typografier

Når du arbejder med tekstdokumenter er typografier vigtige. Det gælder f.eks. overskriftstypografierne, som styrer indholdsfortegnelsen.

Alle andre typografier nedarver fra typografien ”Standardtypografi”, og det er derfor ikke nogen god idé at bruge den typografi i dine dokumenter. Hvis du ændrer i den typografi, vil det få konsekvenser for alle andre typografier.

Overskriftstypografierne 1 - 5 kan du let tilknytte med genvejstasterne ctrl+1, ctrl+2, ctrl+3, ctrl+4 og ctrl+5. Typografien "Brødtekst" kan du tilknytte ved hjælp af ctrl+0.

Knytte nye genveje til typografier


Hvis du ønsker at udvidde muligheden for at benytte genveje til dine mest anvendte typografier, kan du selv knytte typografier til genveje, f.eks. ctrl+6 til ctrl+9, som er ledige.

Sådan gør du:

Vælg Funktioner – Tilpas. Vælg fanen Tastatur.

Vælg om ændringen skal være en global ændring, som gælder overalt i LibreOffice, eller om det kun er i Writer. Afsnitstypografier er kun relevante i Writer, så det vælger du.

På fanen Tastatur finder du i den øverste boks den genvej du gerne vil ændre. I dette tilfælde CTRL+9.

Herefter vælger du i den nederste venstre boks, hvad du gerne vil knytte til genvejen, hvilket i dette tilfælde er Typografier og Afsnit.

I boksen nederst til højre skal du nu vælge hvilken afsnitstypografi du ønsker knyttet til ctrl+9, i dette tilfælde typografien Citater.


Tryk på Knappen Ændre og OK.
Fremover vil typografiern Citater automatisk blive tilknyttet det aktuelle afsnit, når du trykker ctrl+9.