mandag den 18. november 2019

Tip: Automatisk nummerering af tabelrækker

Tabeller i tekstdokumenter har mange skjulte funktioner, og emnet har da også været behandlet før her i nyhedsbrevet. Du kan se tidligere artikler om tabeller her: https://libreofficedk.blogspot.com/search/label/tabel

Det er muligt at nummerere tabelrækker automattisk og generisk.

Først opretter du en tabel, hvor du efterlader en kolonne tom. I dette tilfælde er det første kolonne.
  1. Marker kolonnen, fx ved at holde musen hen over øverste celles øverste kant, indtil der markøren vises som en pil, og klik så.
  2. Når kolonnen er markeret, skal du klikke på ikonet ”Nummereret liste (F12)”.
Nu har du standard-nummerering i første kolonne.
Standard-nummereringen kan du ændre fra Typografier og formatering, Listetypografier.

Pointen med den automatisk nummerering er, at hvis du sletter en række eller hvis du indætter en ny række i tabellen, genberegnes nummereringen.

lørdag den 16. november 2019

Nyt i 6.4: Danske skærmbilleder i hjælpen

LibreOffice kommer med en meget omfattende hjælp, som oven i købet er oversat til adskillige sprog. Den danske version har de seneste mindst ti år været komplet oversat ved frigivelsen.

Hjælpen findes i øvrigt også on-line her: https://help.libreoffice.org.

Det nye i LibreOffice 6.4 er at hjælpen nu også indeholder oversatte skærmbilleder, hvilket du kan se et eksempel på her: https://help.libreoffice.org/6.4/da/text/shared/optionen/01010800.html?DbPAR=SHARED.



Foreløbigt er der en håndfuld skærmbilleder lagt ind, men det giver muligheder for i fremtiden, at gøre hjælpen endnu bedre.

søndag den 3. november 2019

Dokumenter (Fra arkivet november 2009)


Denne artikel er fra nyhedsbrevet i november 2009:

Dokumenter

Skal vi ikke være enige om, at hverken Wordfiler eller OpenOffice.org filer egner sig til at sende og arkivere dokumenter?

Nu har selveste Folketingets Ombudsmand også konstateret, idet han udtaler at
Man kan komme til at ændre indholdet, så man kan ikke være sikker på validiteten”.

Word-dokumenter i en klagesag skiftede dato, hver gang dokumentet blev åbnet og gemt. Derfor bør myndighederne lade være med at bruge formater, som er lette at redigere i.

Efter min mening er der her tale om et eksempel på fuldstændig latterlig uvidenhed og udtryk for mangel på helt basale IT-kompetencer. Hvis man bare har fulgt en lille smule med i debatten om dokument­formater i det offentlige, er det netop understreget at redigerbare filtyper er til – dokumenter der skal redigeres.

Filformatet PDF er helt officielt godkendt som en accepteret standard for afsluttede dokumenter.

Ombudsmanden: Word-filer dur ikke til klagesager
Folketingets ombudsmand

Folketingets udvalgsarbejde

Det var meningen at Folketingets skulle have afsluttet debatten om dokumentformater og dokument­udveksling umiddelbart før efterårs­ferien.
Det endte, endnu en gang med, at Folketinget udskød den endelige beslutning.

It-ordførere: Midlertidig våben­hvile i dokument­format­krigen

Fakta

Fra Konkurrencestyrelsens rapport...
På den danske del af markedet afsættes årligt ca. 1,25 mio. kontorpakker. I 2006 var omsætningen på kontorsoftware på ca. 800 mio. kr., hvilket svarer til ca. 1,5 pct. af den samlede omsætning på it-området i Danmark. Afsætningen fordeler sig på ca. ¼ til privat­kunder og små virksomheder, som anskaffer kontorpakker enkeltvis, og ca. ¾ til erhvervs­kunder, som anskaffer et antal kontorpakker.
Og videre...
Markedet er i høj grad domineret af Microsoft, som skønnes at have en markeds­andel på mindst 90 pct. Da erhvervs­kunderne står for ¾ af alle anskaffelser af kontor­pakker, betyder det, at ca. ⅔ af alle kontor­pakker i Danmark afsættes iht. Microsofts erhvervs­kunde­aftaler, som på forskellig vis tilskynder kunderne til at købe mere og til at blive hos Microsoft.

Desværre er debatten i medierne endt med fuldstændig hæmningsløs mudderkastning og personlige angreb. Ærgerligt at en god diskussion skal ende på den måde, bare fordi der er 800 mio. kroner på spil.