torsdag den 31. oktober 2019

Byen Seixal i Portugal er skiftet til LibreOffice

CC BY-SA 3.0
Den portugisiske by Seixal har i begyndelsen af 2019 afsluttet overgangen til LibreOffice på arbejdsstationer på tværs af sine afdelinger. Byens administration besluttede i 2017 at skifte til LibreOffice, da den ser det bedste måde at overholde landets love, der foreskriver brugen af åben standarder, inklusive Open Document Format (ODF).

Seixal, der ligger i Tejo-mundingen lige øst for Lissabon, er en by med omkring 184.000 indbyggere.

Nu, hvor skiftet er afsluttet, er det største problem dokumentsamarbejde (interoperabilitet). Mens byen selv er afhængige af ODF, hindrer en lang række proprietære dokumentformater udvekslingen af dokumenter. Den største udfordring er forårsaget af dokumenter - fra andre offentlige myndigheder - der inkluderer makroer og links til regneark.

Kilde: https://joinup.ec.europa.eu/collection/open-source-observatory-osor/news/under-pressure


mandag den 28. oktober 2019

Nyt i 6.4: Filtre

Filtre er de små komponenter i LibreOffice, som betyder at du kan åbne mange forskellige dokumentformater i LibreOffice, og at du kan eksportere dine dokumenter til forskellige fremmede formater.

I hver eneste version bliver filtrene forbedret, hvilket gør LibreOffice til en rigtig schweizerkniv når det kommer til at åbne alle mulige forskellige dokumenttyper. Fokus ligger dog på at gøre samarbejdet med MS Office bedre.

I LibreOffice 6.4 kan vi se frem til følgende forbedringer:

Forbedringer af Excel 2003 XML-importfilter:

  • Rettet problemer med import af filer kodet med UTF-16.
  • Rettet problemer med import af filer, der indeholder navngivne farveværdier.
  • Rettet flere XML-parsningsproblemer, der påvirkede importen af visse filer.

Forbedringer af DOC og DOCX import / eksport filter:

  • Rettet tegnformatering i kombination af tabel- og afsnitstypografier i docx-import
  • Tilføj mulighed for Word-kompatibilitetfor slutnoter. Tak til Technische Universität Dresden for at gøre denne forbedring mulig!
  • Håndtere flydende tabeller ved import af Doc-filer i sidehoved / sidefod, som Word gør. Tak hos Technische Universität Dresden for at gøre denne forbedring mulig!

Forbedringer af PPT og PPTX import / eksport filter:

  • SmartArt forbedrer import og eksport
  • Indsæt farveovergang som diasbaggrund i Powerpoint PPTX-roundtrip korrekt
  • Korrekt import af tekstkamera-rotation med Powerpoint PPTX-import

lørdag den 26. oktober 2019

Nyt i 6.4: Import af XML-filer i Calc

Funktionen blev introduceret i version 6.3 som eksperimentiel funktion, men nu er den blevet mere stabil og ganske brugbar.

XML-filer findes alle vegne, fordi flere og flere programmer er begyndt at gemme data og indstillinger i XML-format. Og nu kan vi altså importere disse data ind i Calc. Formålet kan variere, alt efter hvad det er for data. I nogle tilfælde har vi måske lyst til at foretage beregninger, og i andre tilfælde vil vi bare gerne se data på en overskuelig måde.

Jeg har fundet en gammel GPX-fil, som er en rutevejledning fra min GPS. Den vil jeg gerne hente ind i Calc.

Vælg Data - XML-Kilde...
  1. Klik på knappen øverst og vælg filen.
  2. I vinduet i midten ser du et overblik over XML-filens struktur. Vælg hvilken del du vil importere (hvis der er flere).
  3. Vælg hvor i regnearket du vil importere data til.
  4. Klik på Importér


Resultatet er et pænt overblik over XML-filens indhold.


Vær opmærksom på at XML-filer kan være meget store, og det kan give problemer hvis din PC ikke har RAM nok.

torsdag den 24. oktober 2019

Problemer med LibreOffice på macOS Catalina: »macOS cannot verify that this app is free from malware«

Brugere, der forsøger at køre kontorpakken LibreOffice på den nye macOS Catalina, oplever problemer.

Det er dog muligt at installere programmet alligevel ved i den engelsksprogede Catalina-udgave at gå til 'Security and Privacy' i Preferences. Ud for den blokerede applikation, her LibreOffice, vælges så 'Open Anyway'. Altså åben alligevel.

Holdet bag LibreOffice påpeger
Selvom vi behørigt har fulgt instruktionerne, når brugerne starter LibreOffice 6.3.x - som er blevet notarized af Apple - viser systemet følgende skræmmende meddelelse: LibreOffice.app kan ikke åbnes, fordi udvikleren ikke kan verificeres

Kilder:

https://www.version2.dk/artikel/problemer-med-libreoffice-paa-macos-catalina-macos-cannot-verify-that-this-app-is-free-from

https://blog.documentfoundation.org/blog/2019/10/22/libreoffice-and-macos-catalina/
 

Kan softwarepatenter ramme open source?

The Document Foundation som står bag LibreOffice har altid været imod brugen af ​​patenter som begrænser udvikling og anvendelse af open source software.

GNOME Foundation, som er medlem af vores rådgivende bestyrelse er nu målet for en patenttrold Rothschild Patent Imaging LLC, som har lagt sag an mod GNOME Foundation for at vedligeholde og udgive Shotwell, et open source program til fotohåndtering til GNOME-skrivebordsmiljøet.

GNOME Foundation har afvist at indgå forlig (betale), og har i stedet afleveret tre forskellige svar til retten:
  1. et forslag om at sagen afvises
  2. et svar på selve kravet
  3. et modkrav mod troldet med det formål at gøre patentet ugyldigt.
Vi støtter fuldt ud GNOME Foundations beslutning om at bekæmpe patenttrolden, så ingen andre brugere eller udviklere er i fare for at blive sagsøgt af denne og lignende organisationer.

Her kan du læse et GNOME Foundation-blogindlæg, der sammenfatter situationen:
https://www.gnome.org/news/2019/10/gnome-files-defense-against-patent-troll/.

The Document Foundation opfordrer alle brugere af LibreOffice til at bakke op om GNOME Foundation i deres bestræbelser for at vise verden at vi i open source-samfundene vil forsvare os mod eventuelle misbrug af patentsystemet.

En retssag koster penge, og GNOME Foundation har derfor stiftet "GNOME Patent Troll Defense Fund", som indsamler penge til formålet.

Smid 25 eller 50 dollars i retning af den fond, og støt op om en meget vigtig sag:

https://secure.givelively.org/donate/gnome-foundation-inc/gnome-patent-troll-defense-fund.

tirsdag den 22. oktober 2019

Hjælp med at test LibreOffice 6.4


LibreOffice 6.4 forventes at blive frigivet i januar 2010, men du kan allerede nu smugkigge. Den aller første alfa-version er på gaden, og du kan som sædvanligt hente den her: https://da.libreoffice.org/hent-libreoffice/test/

lørdag den 19. oktober 2019

Automatisk maskering

Maskering blev indført med LibreOffice 6.3, hvilket du kan læse mere om her: http://libreofficedk.blogspot.com/2019/06/nyt-i-version-63-maskering.html

I version 6.4 bliver funktionen automatiseret, så du ikke behøver at gennemgå et dokument manuelt. I stedet kan du definere en eller flere regler, som kan bestå af faste fraser (tekst), søgninger (regulære udtryk) og en række foruddefinerede typer.



Et regulært udtryk kan fx se sådan ud:

^(?:(?:31(?:0[13578]|1[02])|(?:30|29)(?:0[13-9]|1[0-2])|(?:0[1-9]|1[0-9]|2[0-8])(?:0[1-9]|1[0-2]))[0-9]{2}-?[0-9]|290200-?[4-9]|2902(?:(?!00)[02468][048]|[13579][26])-?[0-3])[0-9]{3}|000000-?0000$


Denne søgning vil finde og maskere alle cpr-numre.

Ydermere er det muligt at gemme (eksportere og importere) en samling af regler, så du kan bruge samme regelsæt igen og igen.

Self Publishing

Jean Hollis Weber, mangeårig bidragyder og ledende medlem af dokumentationsteamet, har netop udgivet bogen Self Publishing Using LibreOffice Writer 6 som paperback og PDF.


Trykte kopier er tilgængelige fra Lulu.com for $ 15,00. Doanload af PDF-versionen koster $ 5,00. Hvis du køber en trykt kopi, er du velkommen til en gratis kopi af PDF-filen.

Læs mere på Jeans egen blog: http://www.taming-libreoffice.com/2019/10/self-publishing-using-libreoffice-writer-6/

Hvis du undrer dig over at bogen har en kænguru på forsiden, hænger det muligvis sammen med at Jean Weber bor i Australien.

tirsdag den 15. oktober 2019

ODF 1.3 er klar til godkendendelse

Version 1.3 af Open Document Format (ODF), en åben standard for dokumenter, regneark og præsentationer, vil blive ratificeret af OASIS standardiseringsorganisation i december ifølge Document Foundation - organisationen, der støtter udviklingen af LibreOffice. Denne opdatering af ODF-standarden er blevet muliggjort af økonomiske bidrag fra Storbritannien, Europa-Kommissionen og tre softwarevirksomheder.

Blandt de vigtigste nye funktioner i den tekniske specifikation er digitale signaturer og dokumentkryptering.

I begyndelsen af 2018 begyndte The Document Foundation en crowdfunding-kampagne for at betale for at få udarbejdet ODF 1.3-specifikationen. Arbejdet har bestået i at samle alle bidrag, der blev leveret i OASIS ODFs tekniske udvalg siden accept af version 1.2.

ODF 1.3-meddelelsen blev fremsat af The Document Foundation på LibreOffice-konferencen, der fandt sted i Almería (Spanien) 10.-13. September.

tirsdag den 1. oktober 2019

Tips: Mellemrum

Fra arkivet:
Denne artikel blev bragt første gang i oktober 2009: 
Mellemrum er ikke bare mellemrum.
Normalt, når du vil lave et mellemrum, så bruger du mellem­rums­tasten. I nogle tilfælde har du måske brug for et mellemrum, som ikke skal opføre sig som et almindeligt mellemrum. Det kan f.eks. være tilfældet, hvis du vil skrive et telefon nr. 12 34 56 78, men hvor du vil være sikker på, at nummeret ikke bliver delt over flere linjer. Det kaldes et hårdt mellemrum, som du indsætter ved at benytte ctrl+shift+mellemrum.
Du kan også bruge det, for at undgå at et navn bliver delt over flere linjer.