Endnu et eksempel på en god udvidelse for musiklærere og musikudøvere er ChordDiagram.
Udvidelsen finder du her:
https://extensions.libreoffice.org/extensions/chorddiagrams
Den nemme version er at du skriver navnet på en akkord, f.eks. Cmaj7 og klikker på Chordinput. Hermed dannes et tegneobjekt med akkordens standardgreb i et diagram:
Tegneobjektet er en indsat vektortegning, hvilket betyder at du kan skalere billedet uden at miste kvalitet. Du kan også klippe-klistre tegningen over i Draw, hvor du frit kan manipulere tegningen.
Du kan også kombinere dine egne akkorder.
Klik på Edit og du ser nu en dialogboks:
I feltet Name kan du skrive navnet på en akkord, f.eks. Cmaj7 og klikke på Search. Hermed udfyldes dialogen med akkorden Cmaj7.
Læg mærke til, at midten af dialogen er seks kolonner (strenge) og fem rækker (bånd). Over sadlen kan du sætte markering på de enkelte strenge, f.eks. 0/O for åben streng eller x for ikke at slå strengen an.
I venstre side kan du tilføje barré-greb og i højre side kan du tilknytte kommentarer, typisk for at angive bånd. Skriver du noget her vises sadlen ikke.
Under selve diagramopbygningen kan du markere at diagrammet skal genereres vandret.
Nederst kan du aflæse koden, som du, hvis du kan huske den næste gang, kan bruge som direkte input.
Klik på Insert/replace for at indsætte diagrammet i dit dokument.
Ekstra funktioner
Skriver du c-scale får du C-skalaen på fem bånd og skriver du c-scalefull får du tilsvarende skalaen på 12 bånd.
Layout
Knappen Style gemmer en masse muligheder for at ændre layoutet, f.eks at ændre skrifttyper og lægge farver på.
Den sidste mulighed er Export, som skulle eksportere diagrammet som svg-fil, men den funktion kan jeg ikke umiddelbart få til at fungere efter hensigten.
Konklusion
Alt i alt synes jeg at denne udvidelse er rigtig god, dog er der et par enkelte funktioner som ikke fungerer efter hensigten. Men dette er første version, så mon ikke det bliver løst i fremtiden.