torsdag den 31. marts 2016

Universiteter kan med fordel bruge open source

MIT (Massachusetts Institute of Technology) Media Lab har besluttet at open source fremover skal være den foretrukne software licensmodel for sine projekter.

Ifølge Joichi Ito, direktør for det berømte forskningslaboratorium ved Massachusetts Institute of Technology, kan de akademiske institutioner opnå større effekt ved at dele sit arbejde.

Kilde: https://joinup.ec.europa.eu/node/150321

LibreOffice 5.2

Nej ikke endnu. Den forventes at være klar til brug i begyndelsen af august i år. Men forberedelserne til næste version er allerede i gang.

Der er nemlig planlagt en bug-hunting weekend, hvor mange deltagere verden rundt tester intensivt. Testen foregår hjemmefra, og der er hjælp at hente døgnet rundt.

Det foregår weekenden som starter 22. april.

Vi tester på alfa-versionen som frigives mandag 18. april. Denne version er på engelsk, og kan installeres på Linux, Windows, Mac og BSD - i alle tilfælde som installation parallelt med din normale LibreOffice.

Pointen med denne type bug-hunting sessioner er, så tidligt som muligt, at finde, verificere og dokumentere så mange fejl som muligt. På den måde har udviklerne mulighed for at få så meget som muligt rettet med det samme.

Læs mere om bug-hunting her: https://blog.documentfoundation.org/blog/2016/03/31/first-libreoffice-5-2-bughunting-session/
Flere detaljer her: https://wiki.documentfoundation.org/BugHunting_Session_5.2.0_Alpha
Hent alfa-versioner her: http://dev-builds.libreoffice.org/pre-releases/
Se oversigten over rettelser og nye features her: https://wiki.documentfoundation.org/ReleaseNotes/5.2





fredag den 25. marts 2016

TIPS: Pluk indhold fra PDF-filer

Jeg har tidligere skrevet en del tips om pdf i LibreOffice. Dem kan du læse her: http://libreofficedk.blogspot.dk/search/label/PDF

De fleste betragter normale pdf-filer som beskyttede, forstået sådan, at indholdet ikke kan ændres eller kopieres. Det er ikke tilfældet. Formateringen af siderne er ganske vist fast, men indholdet er som sådan ikke beskyttet.

Tidligere krævede det dyre programmer fra Adobe hvis du ville ændre i en pdf, eller hvis du ville plukke noget af indholdet. Sådan er det heldigvis ikke mere. LibreOffice klarer opgaven for dig.

Der er en forudsætning at pdf-filen ikke er krypteret, og at indholdet ikke er indscannet fra et fysisk medie. I så fald er der mig bekendt ikke noget at gøre. Heldigvis er det meget sjældent.

Fremgangsmåde:

Åbn pdf-filen med Draw:
  • Fra Windows kan du højreklikke på pdf-filen og vælge "Åbn med ..." og så vælge "LibreOffice Draw".
  • Alternativt kan du starte LibreOffice Draw og herfra vælge Filer - Åbn, hvorefter du finder vej til pdf-filen på dit drev.
Når filen indlæses i LibreOffice Draw kan det godt tage meget lang tid. Vent - hav tålmodighed!

Resultatet er pdf-filen indlæst i Draw med hver side som selvstændigt "dias". Hver tekstlinje er en tekstboks, men billederne fra pdf'en ligger pænt som billeder.

Herfra kan du højreklikke på et billede og f.eks. vælge "Gem billede..." eller "Kopier" (og indsætte billedet i et billedbehandlingsprogram e.l.).

Hokus pokus. Du har nu et enkelt element fra pdf-filen som selvstændig fil med samme format (f.eks. png eller jpeg) som det originale billede der blev indsat.

Offentlig betalt software bør være frit tilgængeligt

Gennem de seneste år har der bredt sig en bred forståelse for åbne data. Data som indsamles, registreres og benyttes af det offentlige, bør stilles frit til borgernes rådighed. Det betyder blandt andet at du kan downloade en app til din mobiltelefon, hvor du altid kan finde nærmeste offentlige toilet. Se http://www.findtoilet.dk .

Tilsvarende bør software som udvikles af det offentlige altid stilles frit til rådighed for borgerne, f.eks. via en open source licens. Det mener to euopæiske organisationer; April og FSFE.

https://joinup.ec.europa.eu/community/osor/news/%E2%80%98publicly-funded-software-should-be-free

"Europakommissionen anerkender værdien af frie data" fortæller Jonas Öberg, FSFEs præsident. “Fri software er i samme grad med til at drive innovation.”

Boganmeldelse: Designing with LibreOffice

Bruce Byfield er mangeårig journalist for blandt andet magasinerne Datamation, LWN, Linux Developer Network, Linux Journal og Linux Pro Magazine.

Bruce har i samarbejde med dokumentations-teamet, specielt med hjælp fra Jean Weber, skrevet denne bog om design af tekst i tekstdokumenter.

Find bogen her: http://designingwithlibreoffice.com

Denne bog er ikke som vejledninger er flest. Her får du ikke en gennemgang af menupunkt efter menupunkt. Det er ikke kun en introduktion til design af tekstdokumenter i LibreOffice, men en indføring i generelle typografiske begreber som skrifttyper, knibning og valg af margin i forhold til skriftstørrelser.

Even advanced users puzzle over the REGISTER - TRUE setting on
the INDENTS & S PACING tab. It’s a large mystery for a simple setting. The REGISTER - TRUE feature makes lines consistent across the pages – or as near as possible if different-sized fonts are used.
When REGISTER - TRUE is selected, the lines of text in columns,
mirrored pages, or on both sides of a page are spaced identically.

Jeg kan varmt anbefale bogen til både nybegyndere og erfarne brugere, som har brug for at lære lidt mere om, hvordan breve, dokumenter og artikler kan blive lidt pænere.

Download gratis eller køb en papirudgave

Bogen kan downloades som PDF i sin helhed, eller du kan downloade de enkelte kapitler i ODT-format. Og det er helt gratis. Bogen er udgivet udner Creative Commons. Men jeg vil opfordre til, hvis du synes at bogen giver værdi, at købe et trykt eksempler fra Lulu.com her: http://www.lulu.com/shop/bruce-byfield/designing-with-libreoffice/paperback/product-22597514.html

LibreOffices dokumentationsgruppe har i øvrigt en række andre bøger til salg samme sted: http://www.lulu.com/spotlight/opendocument

torsdag den 24. marts 2016

Nantes afslutter migrering til LibreOffice

Byen Nates i Frankrig har gennem nogen tid arbejdet for at slippe af med Microsoft Office og i stedet bruge LibreOffice.

Det har jeg tidligere skrevet om her: http://libreofficedk.blogspot.dk/2015/08/frankrig-nantes-by-bruger-ogsa.html

Nu er projektet ved at blive afsluttet, og byen har samtidig besluttet at investere omkring 200.000 Euro i udvikling og fejlrettelser. Det har nemlig vist sig, at på helt specifikke områder i regnearksprogrammet Calc, har LibreOffice mangler i forhold til byens behov.

I stedt for at opgive migreringsprojektet, vil byen investere i at få "lappet" de konkrete problemer. Vi kan derfor se frem til generelle forbedringer på visse områder i Calc i nærmeste fremtid. Rettelserne vil ske i forbindelse med et udbud Nantes har offentliggjort.

Kilde: https://joinup.ec.europa.eu/community/osor/news/nantes-m%C3%A9tropole-completes-switch-libreoffice

tirsdag den 15. marts 2016

Limericks mange siloinvesteringer omdannes til ét kundecenter

Limerick (Irland) bruger nu professionelle open source løsninger, herunder Drupal CMS, SugarCRM, Alfresco til dokumenthåndtering, GeoServer til geospatiale web-applikationer og LibreOffice som kontorpakke.

Kilde: https://joinup.ec.europa.eu/node/149986

torsdag den 10. marts 2016

USA har en open source politik i høring

Det Hvide Hus har foreslået at vedtage en Open Source Software politik gældende for hele regeringen, for at "støtte forbedret adgang til brugerudviklet kode udviklet til forbundsregeringen,". Formålet er at øge  brugen af og bidrag til open source software, som kan være brændstof for innovation, lavere omkostninger, og til gavn for offentligheden.

Kilde: https://sourcecode.cio.gov/
Og: https://www.whitehouse.gov/blog/2016/03/09/leveraging-american-ingenuity-through-reusable-and-open-source-software
Omtale: http://www.zdnet.com/article/the-us-government-buys-into-open-source-programming/ 

Sverige opdaterer listen over åbne standarder

I Sverige har de en liste over godkendte åbne standarder, og listen vedligeholdes løbende. Kammerkollegiet har netop udgivet en opdatering over hvilke åbne standarder der accepteres, f.eks. når der indkøbes IT-løsninger til det offentlige. I denne omgang er der evalueret ikke mindre end 30 nye standarder og protokoller.

I Danmark har vi også en liste over godkendte åbne standarder, og den blev senest opdateret i forbindelse med at PDF/A-1 blev tilføjet i 2011. Ud over det er der ikke sket ændringer siden 2008.

Læs mere her: https://joinup.ec.europa.eu/community/osor/news/sweden-updates-list-mandatory-it-standards

Læs endnu mere her: http://www.avropa.se/Nyheter/2016/itu/dokumentet-med-oppna-standarder-oversatt-till-engelska--research-on-open-it-standards-translated-to-english/

Læs mere om Sverige og åbne standarder her: http://libreofficedk.blogspot.dk/search/label/Sverige

Fokus på hjælp og dokumentation

I LibreOffice' levetid er der sket rigtig meget med programkoden, og de fleste nye versioner er dokumenteret i hjælpen. Dog har der været en tendens til at nye funktioner først dokumenteres rigtigt en eller to versioner efter de bliver implementeret.

Desuden har der ikke været den store sammenhæng mellem online hjælpen (F1) og de "skrevne" manualer, og det er to forskellige persongrupper som står for de to dele.

Lige nu er det desværre reelt en programmeringsopgave overhovedet at skrive F1-hjælp.

Fællesskabet bag LibreOffice sætter nu fokus på området ved at udnævne Olivier Hallot fra Brasilien til "community manager" for dokumentationsområdet. Olivier har i flere år arbejdet for at få implementeret et bedre system til at skrive F1-hjælp. Den første opgave bliver at foretage en fuldstændig genprogrammering af hjælpesystemet - ikke bare den måde vi brugere læser hjælpen, men endnu vigtige: den måde forfatterne skriver indholdet.

Læs mere her: https://blog.documentfoundation.org/blog/2016/03/09/libreoffice-documentation-help-and-beyond/

Find F1-hjælpen online her: https://help.libreoffice.org/Main_Page/da

Find vejledningerne her: http://www.libreoffice.org/get-help/documentation/

LibreOffice 5.1.1 er frigivet

Denne version er første bug-fix version i 5.1 serien, og rygtet siger at denne version er betragtelig bedre og mere stabil end 5.1.0.

Jeg kan derfor kun anbefale at du opgradere hvis du har installeret 5.1.0.

Læs mere her: https://blog.documentfoundation.org/blog/2016/03/10/libreoffice-5-1-1-released/

mandag den 7. marts 2016

Makroer i LibreOffice Calc

Arbejder du meget med regneark, får du sikkert af og til brug for at automatisere visse standardopgaver.

Makrosproget i LibreOffice er meget forskellig fra Excel VBA, og det kan være noget af en stor opgave at sætte sig ind i et helt nyt programmeringssprog.

DebugPoint har lavet en række tutorials med masser af gode eksempler: http://www.debugpoint.com/libreoffice-basic-macro-tutorial-index/