Sider

lørdag den 18. juni 2016

Mange måder at bidrage på

LibreOffice er en open source kontorpakke, og den er naturligvis gratis. Uanset om du er studerende, et større firme eller en offentlig myndighed, så har du lov til at downloade, installere og bruge LibreOffice.

Det giver på sin vis ingen mening, for hvordan kan det lade sig gøre at vedligeholde og udgive versioner af LibreOffice hver eneste måned, når der ikke er nogen pris? Hvordan hænger det sammen, økonomisk?

Det gør det så heller ikke, kan man sige. Ikke hvis alle downloader og ikke giver noget tilbage.

Heldigvis er der mange, der forstår det problem, og som er villige til at give noget tilbage til fællesskabet. Rigtig mange af de større virksomheder, organisationer og offentlige myndigheder som benytter LibreOffice og andre open source produkter, vedkender sig dette, og  yder betydelige økonomiske bidrag. Mange af disse ansætter også programmører, enten direkte eller igennem servicekontrakter med professionelle IT-udbydere. På denne måde bidrager de direkte med udviklingen, og får samtidig indflydelse på, hvad der skal laves, og i hvilken retning LibreOffice skal bevæge sig.

Bidrag kan være i form at et pengebidrag på http://www.libreoffice.org/donate/. Du kan bruge kreditkort, Paypal eller Bitcoin. Små bidrag nytter også, hvis der kommer mange af dem. Bidragene går til opretholdelsen af The Document Foundation, og på det seneste er fonden begyndt at ansætte enkeltpersoner til at udføre konkrete opgaver for foreningen.

Men du kan også bidrage på andre måder end med penge.

Der er mange måder at bidrage på, og en nærliggende opgave at hjælpe med at løse, er fordanskning. Du kan hjælpe med at over sætte programmet, hjælpen og vejledningerne. Du kan også hjælpe med at gøre ordbogen bedre.

Hvis du kan programmere, ja så er det lige ud ad landevejen. Kig i bug-listen og find en fejl, som du mener du kan løse. Og så er det bare at gå i gang. Hvis du er ny, er du velkommen til at kontakte de mere erfarne programmører, som hellere end gerne hjælper dig i gang. Mange registrerede bugs er markeret som EASYHACKS, hvilket betyder at det er en opgave, velegnet til nybegyndere.

Der er også mulighed for at byde ind med andre ting. I oversigten over EASYHACKS er der masser af opgaver, som ikke kræver direkte programmering. På Design-teamets blog er der et eksempel, som rigtig godt illustrerer pointen.

https://design.blog.documentfoundation.org/2016/06/17/easyhackers-wanted/

Pile!

En meget enkelt funktion i LibreOffice sætter dig i stand til at tilføje en pilespids til en streg. De pilespidser der er tilgængelige er begrænsede, og der er åbenlyse mangler.

https://bugs.documentfoundation.org/show_bug.cgi?id=92152


Artiklen på design-teamets blog forklarer ret præcist hvor let det er, helt uden programmering, at tilføje nye pile. Der er et konkret ønske om at tilføje en halv pilespids.

Pilespidsen er kun et enkelt eksempel. Der er masser af andre eksempler, og det er bare at gå i gang.