Sider

onsdag den 30. december 2015

Mest læste artikel

Ethvert medie med respekt har her op til nytår en opgørelse over de mest læste artikler i årets løb. Nyhedsbrevet holder sig ikke tilbage, og i 2015 er det helt klart artiklen om Apache Open Office fra 4. september, der var højdespringer.

Artiklens pointe var:
"Seneste release var 21 august 2014, og en alvorlig sikkerhedsbrist (CVE-2015-1774), som blev konstateret i februar/marts 2015, er endnu ikke rettet".

Artiklen blev læst online hele 159 gange.

Artiklen kan læses her: http://libreofficedk.blogspot.dk/2015/09/hvor-er-apache-open-office-blevet-af.html

På Facebook var højdespringeren billedet "Det bør være et let valg", som blev set hele 4.324 gange, delt 47 gange og 49 synes godt om.

Du kan se opslaget her: https://www.facebook.com/LibreOfficeDK/photos/pb.223138467757406.-2207520000.1451470416./909068682497711/?type=3&theater

tirsdag den 29. december 2015

Grammatikkontrol

LibreOffice har ikke indbygget grammatikkontrol, men en udvidelse fra www.languagetool.org løser problemet.


Desværre er der ikke særlig meget indhold i den danske del, men skriver du f.eks. mange engelske, tyske eller franske tekster, kan dette værktøj være til stor nytte.


LanguageTool.org er netop blevet opdateret, og du kan finde den nye version her: https://www.languagetool.org/download/LanguageTool-3.2.oxt.

Specielt den engelske version har fået tilføjet mere end 150 forvekslingsregler, som kan være meget nyttige.

PS: LanguageTool kan også anvendes i Firefox, Thunderbird og Chrome. Desuden er det muligt at anvende programmet som en service (server), således at grammatikkontrollen kan benyttes on-line fra ethvert program.


mandag den 28. december 2015

Nyt i 5.1: Ny menu i Writer

De fleste har nok konstateret at der for tiden sker store ændringer til brugergrænsefladen i LibreOffice. Det nye sidepanel og tankerne om et helt nyt menu-system har ikke forhindret design-teamet i at etablere en hel ny menu i Writer.

Vi er endnu ikke færdige med at oversætte LibreOffice 5.1, så I må nøjes med den engelske version her. Ved siden af menuen Formater, kommer vi til at se en ny menu, som på dansk nok kommer til at hedde Typografier.


søndag den 27. december 2015

Kalender 2016

Her ved årsskiftet skal de fleste have udskiftet kalenderen. En af mine gode venner fra Brasilien, Eliane Domingos de Sousa, har lavet en årskalender i LibreOffice. Den findes som Calc regneark og som Draw tegning.

Den er til fri afbenyttelse her: https://owncloud.documentfoundation.org/public.php?service=files&t=256b12883bb2f6c315a55f3ba0016b0d

lørdag den 26. december 2015

Tag del i arbejdet

LibreOffice er en gratis kontorpakke udviklet af et fællesskab bestående af tusinder af systemudviklere, designere, programmører, oversættere, supportere, fejlfindere osv. Langt de fleste af disse er helt almindelige brugere som vil give lidt tilbage til fællesskabet.

Der er brug for dig - uanset hvilke kompetencer du har.

Vi har masser af opgaver som kun venter på at blive løst.

Oversættelse af LibreOffice-programmerne og hjælpen

Vores første og vigtigste opgaver er, at holde den danske oversættelse ved lige. Det foregår med on-line programmet Pootle, som du kan læse om her: DA/Pootle.

Forum

Er du LibreOffice-haj, så er der brug for hjælp på vores forum: forum.liboforum.dk.

Del det glade budskab

Vi har i den grad brug for at folk får øjnene op for hvilke fremragende programmer LibreOffice består af. Så vi har brug for marketing på de sociale medier og andre steder.

Stadig flere kommuner og institutioner bruger LibreOffice. Vi har brug for at de deler deres erfaringer, så det bliver mindre uoverskueligt for andre at tage springet.

Det ville være stærkt med gode historier her på websitet. Og det ville være en stor hjælp med grundige beskrivelser af hvordan lige netop jeres kommune, skole eller virksomhed er migreret til LibreOffice.

Find fejl

Hvis der er fejl i programmet, så skal det indberettes. Det gør du her: bugs.documentfoundation.org.

Udvikling

Hvis du kan programmere, så er der rig mulighed for at hjælpe i LibreOffice. Start her: www.libreoffice.org/community/developers.

Design

Kan du designe? Så udvikl nogle flotte skabeloner til Impress og Writer og del dem her: templates.libreoffice.org.

Og andet

LibreOffice Danmark er et fællesskab af frivillige - så hvis du har en ide, så er der ganske givet opbakning til at du går videre med den.

Kom i gang!

Første skridt er at kigge på siden Kontakt og tilmelde dig til dansk-listen. Send en kort præsentation af dig selv til dansk-listen og fortæl os lidt om hvordan du kan hjælpe, og hvilke opgaver du kan tænke dig at hjælpe med.

søndag den 20. december 2015

The Document Foundation kommer med flere tiltag

Det meste af programmeringen til LibreOffice foretages af frivillige programmører og programmører, som bliver betalt af firmaer for at programmere.

The Document Foundation arbejder konstant på at forbedre fællesskabet, og konkrete områder af kodebasen. Lige nu har TDF et åbent udbud på en konkret betalt opgave, som lyder sådan:

Dokumentvalidering
Designe og implementere forbedring af format validitets-tjek.

Du kan læse mere om opgaven her: https://blog.documentfoundation.org/blog/2015/12/16/tender-to-implement-improved-format-validity-checks-201512-07/

Automatisk screenshot
Designe og implementere automatiseret generering af screenshots til hjælp og dokumentation.
Læs mere om opgaven her: https://blog.documentfoundation.org/blog/2015/12/16/tender-for-automated-helpdocumentation-screenshot-creation-201512-06/

Skrifttyper
Implement cross-platform font/shaping stubs for layout tests
Læs mere om opgaven her: https://blog.documentfoundation.org/blog/2015/12/16/tender-for-cross-platform-fontshaping-stubs-for-layout-tests-201512-05/

UI-tests
Designe og implementere automatiserede a11y baserede UI-testning i LibreOffice kodebasen
Læs mere om opgaven her: https://blog.documentfoundation.org/blog/2015/12/16/tender-for-automated-a11y-based-ui-testing-201512-04/

Crash-rapport
Designe og implementere crash-rapport funktionalitet i LibreOffice
Læs mere om opgaven her: https://blog.documentfoundation.org/blog/2015/12/16/tender-for-design-and-implementation-of-crash-reporter-functionality-in-libreoffice-201512-03/

Tilgængelighed
Develop and incorporate usability metrics collection for LibreOffice 
Læs mere om opgaverne her: https://blog.documentfoundation.org/blog/2015/12/16/tender-to-develop-and-incorporate-usability-metrics-collection-for-libreoffice-201512-02/

Opgaverne kan løses af enkeltpersoner eller firmaer, som ønsker at byde på opgaverne. Frist for at byde på opgaverne er 29. januar 2016.

 

lørdag den 19. december 2015

LibreOffice OnLine er (næsten) parat

Nu er det muligt at afprøve LibreOffice OnLine.

LibreOffice OnLine er en on-line version af LibreOffice, men ikke som service, sådan som vi kender det fra Google Docs og Zoho. LibreOffice OnLine er derimod den software som skal bruges til at køre LibreOffice på en server, så den kan bruges igennem en browser. De fleste vil nok vælge at etablere en privat server (private cloud) og så afvikle derfra.

Foreløbig version er frigivet af firmaet Collabora, som kalder det CODE (Collabora Online Development Edition).

LibreOffice OnLine skal bruge en kontekst for at fungere, altså en form for cloud-service, hvor dokumenterne kan opbevares. Den foreløbige implementering er i OwnCloud, hvor LibreOffice fungerer som in-line editor af dokumenter.

Dette er OwnCloud App'en: https://apps.owncloud.com/content/show.php/LibreOffice+Online?content=174455

Advarsel: Installation af App'en i Owncloud forudsætter at du selv kompilerer LibreOffice på serveren => Det er ikke for almindeligt dødelige.

Heldigvis er det muligt at downloade en 64 bit virtuel server, som f.eks. kan køres fra VMWare Player eller Virtual Box. Du kan finde oplysninger om hvordan du finder den virtuelle server ved at følge linket nederst.

Hvad er Code vs. Collabora Online?
I modsætning til Collabora Online, har CODE ikke gennemgået hverken kommerciel kvalitetssikring eller sikkerhedstest. Det er udelukkende en udviklerversion og innovationsplatform. Ideen med CODE er ikke at være produktion-klar, men at være en komplet form for early adoption udgave,  som udviklere kan bygge videre på og dermed blive involveret som bidragsyder.

Pressemeddelelse fra Callobora: https://www.collaboraoffice.com/collabora-and-owncloud-announce-partnership-and-release-code-for-libreoffice-online-developers/

Produktpræsentation: https://www.collaboraoffice.com/code/

Aktuelt om LibreOffice

LibreOffice 5.0.4 er frigivet og det kan du læse mere om her: https://blog.documentfoundation.org/blog/2015/12/17/libreoffice-5-0-4-is-available-for-download/

Hent programmet her: http://da.libreoffice.org/hent-libreoffice/

Du kan læse om de enkelte rettelser her:
https://wiki.documentfoundation.org/Releases/5.0.4/RC1
https://wiki.documentfoundation.org/Releases/5.0.4/RC2

Version 4.4.7 (den konservative version) kan hentes samme sted.

Hvis du er interesseret i at smugkigge på version 5.1, kan du finde den her: https://da.libreoffice.org/hent-libreoffice/test/

Status:
1.898 commits fra 81 bidragsyderede seneste 30 dage, og hele 19.177 commits fra 282 bidragsydere det seneste år.

mandag den 30. november 2015

Administration af LibreOffice på Windows


Alle indstillinger i LibreOffice har sin egen placering i et hierarki, f.eks.
/org.openoffice.Office.Common/Save/Document/WarnAlienFormat

De mest anvendte indstillinger kan sættes i dialogen Funktioner – Indstillinger:
 

Resultatet af en ændring her, bliver gemt i brugerens egen profil, i filen registrymodifications.xcu:
<item oor:path="/org.openoffice.Office.Common/Save/Document"><prop oor:name="WarnAlienFormat" oor:op="fuse"><value>true</value></prop></item>

Den letteste måde at finde ”navnet” på en konkret indstilling, er ved at følge denne procedure:
  1. Tag en kopi af registrymodifications.xcu
  2. Foretage en manuel ændring i den pågældende indstilling
  3. Luk LibreOffice
  4. Sammenlign Registrymodifications.xcu med kopien.
De enkelte indstillinger kan også findes under Funktioner – Indstillinger – Avanceret → Ekspertkonfiguration:
 
Da der findes i omegnen af 20.000 forskellige indstillinger, kræver det lidt held at finde den her, med mindre man har en fornemmelse af enten navnet eller den hierarkiske placering.

Tidligere metoder: Udvidelse

Administration af LibreOffice er indtil nu foregået vha. en udvidelse (extension) som Magenta har udviklet og pakket. Denne udvidelse indeholder flere elementer, men den centrale del er en tekstfil ”Common.xcu” med følgende indhold:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<oor:component-data xmlns:oor="http://openoffice.org/2001/registry" xmlns:xs="http://www.w3.org/2001/XMLSchema" oor:name="Common" oor:package="org.openoffice.Office">
<node oor:name="Save">
 <node oor:name="Document">
 <prop oor:name="WarnAlienFormat" oor:type="xs:boolean">
  <value>false</value>
 </prop>
</node>
</node>
</oor:component-data>

Ulempen med denne metode er, at det kræver at der bliver lagt en eller felre filer ud på den enkelte pc.

Indstillinger med Windows Registry

De seneste versioner af LibreOffice tilbyder at administrere indstillingerne igennem Windows Registry, hvilket kan distribueres til mange brugere vha. AD Group Policies1.
Herved undgår vi at skulle distribuere filer til hver enkelt pc.
En registrering kan se sådan ud:

 
Da der findes i omegnen af 20.000 forskellige indstillinger, kræver det lidt held at finde den her, med mindre man har en fornemmelse af enten navnet eller den hierarkiske placering.

Tidligere metoder: Udvidelse

Administration af LibreOffice er indtil nu foregået vha. en udvidelse (extension) som Magenta har udviklet og pakket. Denne udvidelse indeholder flere elementer, men den centrale del er en tekstfil ”Common.xcu” med følgende indhold:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<oor:component-data xmlns:oor="http://openoffice.org/2001/registry" xmlns:xs="http://www.w3.org/2001/XMLSchema" oor:name="Common" oor:package="org.openoffice.Office">
<node oor:name="Save">
 <node oor:name="Document">
 <prop oor:name="WarnAlienFormat" oor:type="xs:boolean">
  <value>false</value>
 </prop>
</node>
</node>
</oor:component-data>

Ulempen med denne metode er, at det kræver at der bliver lagt en eller felre filer ud på den enkelte pc.

Indstillinger med Windows Registry

De seneste versioner af LibreOffice tilbyder at administrere indstillingerne igennem Windows Registry, hvilket kan distribueres til mange brugere vha. AD Group Policies1.
Herved undgår vi at skulle distribuere filer til hver enkelt pc.
En registrering kan se sådan ud:
Bemærk at placeringen i Windows Registry er nøjagtig den samme som i udvidelsens XML-hierarki.
Fra REGEDIT kan denne registrering eksporteres:
Windows Registry Editor Version 5.00
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\LibreOffice]
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\LibreOffice\org.openoffice.Office.Common]
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\LibreOffice\org.openoffice.Office.Common\Save]
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\LibreOffice\org.openoffice.Office.Common\Save\Document]
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\LibreOffice\org.openoffice.Office.Common\Save\Document\WarnAlienFormat]
"Value"="false"
"Final"=dword:00000001

Den eksporterede fil (.reg) kan så bruges som kilde for distribution.
Bemærk at valgmuligheden nu er dæmpet, og feltet kan ikke ændres af brugeren. Det skyldes at egenskaben ”Final” i eksemplet er sat til ”1”1.

Eksempler

Advarsel ved fremmede formater

Windows Registry Editor Version 5.00
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\LibreOffice]
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\LibreOffice\org.openoffice.Office.Common]
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\LibreOffice\org.openoffice.Office.Common\Save]
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\LibreOffice\org.openoffice.Office.Common\Save\Document]
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\LibreOffice\org.openoffice.Office.Common\Save\Document\WarnAlienFormat]
"Value"="false"
"Final"=dword:00000001

Makrosikkerhed

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\LibreOffice\org.openoffice.Office.Common\Security]
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\LibreOffice\org.openoffice.Office.Common\Security\Scripting]
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\LibreOffice\org.openoffice.Office.Common\Security\Scripting\MacroSecurityLevel]
"Value"="2"
"Final"=dword:00000001

Sti til skabeloner

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\LibreOffice\org.openoffice.Office.Paths]
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\LibreOffice\org.openoffice.Office.Paths\Paths]
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\LibreOffice\org.openoffice.Office.Paths\Paths\NamedPath['Template']]
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\LibreOffice\org.openoffice.Office.Paths\Paths\NamedPath['Template']\UserPaths]
"Value"=hex(7):66,00,69,00,6c,00,65,00,3a,00,2f,00,2f,00,2f,00,49,00,3a,00,2f,\
  00,53,00,6b,00,61,00,62,00,65,00,6c,00,6f,00,6e,00,65,00,72,00,2f,00,00,00,\
  00,00

 

Firmanavn i brugerindstillinger

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\LibreOffice\org.openoffice.UserProfile]
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\LibreOffice\org.openoffice.UserProfile\Data]
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\LibreOffice\org.openoffice.UserProfile\Data\o]
"Value"="Magenta ApS"
"Final"=dword:00000001


DWORD er en 32 bit heltalsværdi.